PUBLICITÉ

Fracturen na de menopauze: betere preventie door evaluatie van het risico

Gepubliceerd door Aanpassing: Pierre Dewaele op 02/03/2002 - 00h00
-A +A

Bij vrouwen die vóór de menopauze een fractuur hebben opgelopen, is het risico op nog meer fracturen bijna tweemaal hoger dan bij andere vrouwen. Het optreden van breuken tussen de leeftijd van 20 en 50 jaar moet dus worden beschouwd als een teken van broosheid van het bot. Die vrouwen zouden hun botdensiteit moeten laten controleren en preventieve maatregelen nemen.

PUB

Osteoporose, een aandoening die wordt gekenmerkt door een vermindering van de botdensiteit, treedt vaker op bij gemenopauzeerde vrouwen en werkt breuken in de hand. Als bij de menopauze of daarna breuken optreden, mag men verwachten dat er nadien nog breuken zullen optreden. Dergelijke breuken wijzen dus op broosheid van het bot.

Lopen vrouwen die op jongere leeftijd een breuk oplopen, meer risico om ook na de menopauze nog een breuk op te lopen? Om daarop een antwoord te geven, voerden Wu en medewerkers een studie uit bij bijna 1.300 vrouwen van gemiddeld 73 jaar die sinds meer dan 10 jaar in de menopauze waren. Aan alle vrouwen werd gevraagd of ze vroeger breuken hadden opgelopen. Bij de vrouwen die tussen de leeftijd van 20 en 50 jaar een breuk hadden opgelopen, was het risico op een nieuwe botfractuur na de leeftijd van 50 jaar 74% hoger. Het risico is dus bijna tweemaal hoger dan bij vrouwen die vóór de leeftijd van 50 jaar geen breuk hebben opgelopen. Dat is ook het geval als rekening wordt gehouden met andere factoren die osteoporose in de hand kunnen werken (leeftijd, voorgeschiedenis van breuken bij de moeder, al dan niet hormonale substitutietherapie, enz.). Het optreden van fracturen vóór de leeftijd van 20 jaar daarentegen blijkt het risico niet te verhogen.

Bij vrouwen die tussen de leeftijd van 20 en 50 jaar een breuk hebben opgelopen, is het risico op een breuk na de menopauze hoger. Ze moeten hun botdensiteit dus beter laten controleren. De arts kan eventueel een preventieve behandeling voorschrijven. Fysieke activiteit en een voeding die veel calcium, eiwitten en vitamine D bevat, kunnen de evolutie van de ziekte vertragen en het risico op fractuur verkleinen. Het wordt ook aanbevolen minder te roken en minder alcohol te drinken.

Gepubliceerd door Pierre Dewaele op 02/03/2002 - 00h00 Wu F. et Coll. Arch Intern Med 2002; 162: 33-36.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Osteoporose: onderschatte gevolgen Geüpdatet op 15/03/2010 - 00h00

Osteoporose verhoogt het risico op breuken . Jammer genoeg zorgen die breuken dikwijls voor een vermindering op lange termijn van de levenskwaliteit en de zelfstandigheid van de persoon in kwestie. Deze botziekte diagnosticeren en behandelen is dus e...

Meer artikels