PUBLICITÉ

Botbreuken uitgelegd op video (II)

Vidéo publiée le 17/01/2011 - 15h17 et mise à jour par Blausen (Collectief) le 02/07/2013 - 14h28
-A +A

PUB

Het skelet bestaat uit 206 botten, die het lichaam ondersteunen zodat we kunnen bewegen. Ook worden de inwendige organen door botten beschermd. Soms wordt er te veel druk op een bot uitgeoefend, en daardoor kan het bot breken ('een botfractuur'). Je kunt fracturen onderscheiden in open en gesloten fracturen.

Een open fractuur is een fractuur waarbij een stuk van het gebroken bot via de huid naar buiten steekt. Dit kan gevaarlijk zijn, omdat het bot blootligt. De kans op infectie is daardoor groter. Bij een gesloten fractuur is het bot gebroken, maar de huid is onbeschadigd gebleven.

Een compressiefractuur is een gesloten fractuur waarbij twee of meer botten tegen elkaar worden aangedrukt. Dit komt vaak voor bij de botten van de wervelkolom. De fractuur kan zijn veroorzaakt door een val in staande of zittende positie, of een gevolg zijn van gevorderde osteoporose.

Een avulsiefractuur is een gesloten fractuur waarbij een stuk bot is afgebroken als gevolg van een plotselinge, krachtige spiersamentrekking. Zulke fracturen komen vaak voor bij jonge atleten, wanneer de spieren voor het sporten niet voldoende zijn opgerekt (warming-up). Zo'n fractuur kan ook het gevolg zijn van een incident of ongeluk.

Een impactiefractuur is hetzelfde als een compressiefractuur, maar dan in één bot. Het is een gesloten fractuur als gevolg van druk op beide uiteinden van het bot. Hierdoor breekt het bot in twee delen, die in elkaar schuiven. Dergelijke fracturen komen vaak voor bij valpartijen en auto-ongelukken. Een fractuur moet altijd serieus worden genomen. Wanneer je vermoedt dat je een bot hebt gebroken, neem dan onmiddellijk contact op met een arts.

Vidéo initialement mise en ligne le 17/01/2011 - 15h17 et mise à jour par Blausen (Collectief) le 02/07/2013 - 14h28
Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ