PUBLICITÉ

Fouten waardoor de kilootjes erbij komen of er niet afgaan

Gepubliceerd door Paule Neyrat, diëtiste op 18/05/2015 - 17h17
-A +A

« Ik eet niets en toch val ik niet af»… «Ik ben constant aan het kuren en toch verdik ik nog».

Dat soort uitspraken krijgen diëtisten en voedingsdeskundigen vaak te horen van hun patiënten. Wat zijn de fouten die maken dat de kilootjes erbij komen of er niet afgaan?

PUB

Alleen een kop muesli als ontbijt

De meeste ontbijtgranen, ook de granen die u koopt in het kader van een afslankprogramma, bevatten vaak te veel suiker en vet.

Bovendien kauwt u die brij amper. U slikt ze vaak meteen door en voelt zich achteraf niet verzadigd.

  • Het resultaat is bijna hetzelfde als wanneer u het ontbijt gewoon zou overslaan: u hebt in de voormiddag alweer een rammelende maag. Tenzij u suiker en vet hebt opgeslagen...
     
  • De oplossing? Kies havervlokken natuur of een echte muesli (mengeling van granen en gedroogd fruit) en let erop dat ze niet gesuikerd zijn. Doe er ook een stuk fruit  bij. Dan bent u verplicht om te kauwen en zult u zich meer verzadigd voelen.

Weinig groenten

U eet wel groenten, maar niet elke dag en niet bij elke maaltijd. Omdat u geen tijd hebt om ze ’s avonds nog klaar te maken en/of omdat de groenten in de mess op het werk te vet zijn (want u probeert natuurlijk vet te mijden!).

  • Het resultaat? U krijgt meer calorieën binnen dan u eigenlijk nodig hebt omdat u zich niet verzadigd voelt. Een van de goede eigenschappen van groenten is namelijk dat ze de maag ­vullen, waardoor we ons verzadigd voelen.
     
  • De oplossing? Begin uw middagmaal met een slaatje of rauwkost en uw avondmaaltijd met een groentesoep. U zult daarna minder eten en uw voeding zal evenwichtiger zijn.

Gepubliceerd door Paule Neyrat, diëtiste op 18/05/2015 - 17h17

Étude du secteur des céréales pour petit déjeuner, Observatoire de la qualité de l'alimentation (Oqali), 2009. Hypothalamic Neuronal Histamine: Implications of its Homeostatic Control of Energy MetabolismSakata, Toshiie; Yoshimatsu, Hironobu; Kurokawa, Mamoru . Nutrition, Volume 13, issue 5 (May, 1997), p. v,vii,403-411.
ISSN: 0899-9007. INRA/AgroParisTech, 16 rue Claude Bernard, 75231 Paris Cedex 05 /metabolisme-nutrition.edimark.fr/publications/articles/integration-hypothalamique-des-signaux-de-faim-et-de-satiete/9506. Fat Substitutes Promote Weight Gain in Rats Consuming High-Fat Diets E. Swithers, Sean B. Ogden and Terry L Susa. Davidso, Behavioral Neuroscience, Vol. 125, No. 4.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Ik wil op een drafje vermageren! Gepubliceerd op 27/01/2016 - 12h45

Het is nog wel te koud om er lichtjes gekleed bij te lopen, maar toch bekruipt ons de zin om enkele kilo’s kwijt te raken, en dat liefst snel. Hoe kunnen we die nefaste verleiding weerstaan om snel te vermageren ?

Hoe vermijdt u dat u bijkomt op een cruise? Geüpdatet op 23/08/2016 - 15h24

Als u een cruise kiest waar u zich onbeperkt van eten en drinken kunt bedienen en alles dus inbegrepen is in de prijs, riskeert u een paar kilo’s bij te komen. Het feit dat alles gratis is, de gezellige sfeer, de vele verleidingen, het zitten… het dr...

Diëten: wat is een gevaarlijk dieet en waarom? Geüpdatet op 30/04/2014 - 12h02

In de lente zijn allerlei diëten waarmee we nog snel enkele kilo’s willen kwijtraken voor de zomer heel populair. Al deze snelle vermageringskuren, of crashdiëten zijn gevaarlijk. Ze effenen allemaal het pad voor obesitas. Sommige kunnen zelfs onze g...

Bang om te verdikken? Ontzeg u vooral niets! Geüpdatet op 27/06/2014 - 10h35

Het proces is bekend: hoe meer we ons bepaalde producten ontzeggen, hoe meer trek we erin krijgen en hoe groter onze frustratie wordt. En vroeg of laat zwichten we onvermijdelijk. Het resultaat zijn weer extra kilo’s en schuldgevoelens.

Meer artikels