PUBLICITÉ

Fopspenen: voor of tegen?

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 02/12/2003 - 00h00
-A +A

Fopspenen worden vaak bekritiseerd. Ten onrechte, want ze kunnen een echte troost zijn voor baby's. Zuigen is immers aangeboren gedrag dat baby's spontaan toepassen om zich op hun gemak te voelen en hun emoties te beheersen. Het is essentieel om die behoefte te respecteren. Duim of fopspeen: dat is de vraag niet. Wel opgelet als uw baby de behoefte heeft om de hele dag lang te zuigen, want dat gaat ten koste van zijn behoefte aan uitwisseling, communicatie en verkenning.

PUB

Baby's worden geboren met de behoefte om te zuigen. Sommigen zuigen zelfs vóór de geboorte aan hun duim of hun vingers. Het gaat hier om natuurlijk gedrag dat hen in staat stelt om te eten en te groeien. Tegelijk is het een gewoonte die hun troost biedt en hen helpt om te kalmeren. Maar opgelet: zuigen mag nooit eten en de troost en strelingen van de ouders vervangen en evenmin een permanente gewoonte worden.

Wat u moet doen

 • Geef nooit een fopspeen aan een rustige baby. Begint hij spontaan te zuigen, laat hem dan begaan.
 • Kiest u voor een fopspeen, geef die dan alleen bij zware huilbuien en bij het slapengaan.
 • Geef uw baby geen fopspeen als hij nog niet zoogt. Hebt u de indruk dat hij er heel vlug na de geboorte behoefte aan heeft, vraag dan advies aan uw pediater. Prematuurtjes, zieke of in het ziekenhuis opgenomen baby's zijn een uitzondering op de regel; zuigen is voor hen een goed troostmiddel.
 • Ga altijd na of uw baby honger heeft, vermoeid is of zich verveelt vóór u hem een fopspeen geeft. U moet die problemen systematisch voordien oplossen.
 • Steriliseer de fopspeen gedurende vijf minuten in kokend water vóór u hem voor de eerste keer aan uw baby geeft.
 • Was de fopspeen vervolgens met zeepwater na elk gebruik, zodat hij altijd zeer proper blijft.
 • Vervang de fopspeen systematisch om de twee maanden, maar ook als er barstjes of gaatjes in zitten (sommige geneesmiddelen kunnen hem beschadigen).
 • Stop de fopspeen niet in suiker of honing, want die zijn slecht voor de tanden.
 • Hang de fopspeen nooit rond de hals van de baby: hij zou erdoor gewurgd kunnen worden. Gebruik een fopspeenhouder waaraan een kort lijn is bevestigd.

Wat u niet mag doen

 • Stop nooit de fopspeen in uw mond om hem 'schoon te maken': u dreigt uw microben door te geven aan uw kind.
 • Een kind mag niet de hele dag rondlopen met een fopspeen in zijn mond, want dat gedrag kan tot tandproblemen leiden en de taalontwikkeling en communicatie in het algemeen vertragen.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 02/12/2003 - 00h00 Comité de la pédiatrie communautaire van de Société Canadienne de Pédiatrie, Paediatrics & Child Health, oktober 2003.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Duimpje of fopspeen: wat is de beste keuze? Gepubliceerd op 02/07/2012 - 17h09

Zuigen is een geruststellende reflex die baby’s kalmeert en ze helpt inslapen. Laat uw baby dus zuigen als hij dat nodig heeft. Bij al wat oudere baby’s kan zuigen op de duim of de fopspeen wel vervorming van de stand van de tanden veroorzaken. Wat i...

Orthodontie: mijn kind heeft een te smal gehemelte… Geüpdatet op 31/12/2012 - 11h20

Zuigt uw kind op zijn duim en heeft het volgens uw tandarts een te smal gehemelte? Dat is goed mogelijk, want duimzuigen of een fopspeen is een belangrijke oorzaak van een te smal gehemelte . Wat zijn de andere oorzaken en wat zijn de gevolgen van ee...

Wiegendood: leve de fopspeen! Gepubliceerd op 16/09/2016 - 10h15

Hoe verrassend het ook mag lijken: de fopspeen vermindert het risico op wiegendood met 92 %! Meer nog: de fopspeen doet de schadelijke effecten teniet van de risicofactoren, zoals op de buik liggen, slapen in het bed van de ouders of een te soepele m...

Meer artikels