De fontanel is het vliezige deel van het schedeldak bij baby's. Op die plaats zitten de beenderen nog niet vast, zodat de hersenen zich nog kunnen ontwikkelen. Wist u ook dat er eigenlijk twee soorten fontanellen bestaan?

De fontanel is een vlies tussen de schedelbeenderen dat alleen voorkomt bij baby's. De schedelbeenderen van de baby zitten immers niet vast, zoals bij volwassenen. De fontanellen die zich op de middellijn van de schedel bevinden, op het verbindingspunt tussen verschillende beenderen, zorgen ervoor dat de hersenen zich kunnen ontwikkelen, een zeer belangrijke fase tijdens de eerste twee levensjaren. De fontanellen verbenen als de hersenen volgroeid zijn.
Er bestaan twee soorten fontanellen
De ene, de grote fontanel, zit vooraan. Ze is makkelijk voelbaar, is tussen 2 en 3 centimeter breed en is ruitvormig. Ze gaat dicht tussen acht maanden en twee jaar. De andere zit achteraan, is driehoekig, is ongeveer 0,5 centimeter breed en sluit zich rond het tweede levensjaar.
Zijn deze zones kwetsbaar?
Veel minder dan we denken. Ze zijn wel elastisch en soepel, en spannen op als de baby huilt. Maar ook al worden ze niet beschermd door de schedelbeenderen, toch worden ze bedekt door de hoofdhuid. Ze zijn dus niet al te kwetsbaar en zijn bestand tegen "normale" druk. Met andere woorden: ze kunnen perfect tegen een haarborstel (op voorwaarde dat u hem voorzichtig gebruikt) of tegen het wassen van de hoofdhuid. Ouders mogen gerust het haar van hun baby wassen met shampoo, al kunnen er wel "melkkorsten" ontstaan. De schedel van baby's produceert immers vettige secreties die op termijn korstjes kunnen vormen. Vandaar dat u het hoofdje van uw baby elke dag moet wassen.