PUBLICITÉ

Foliumzuur ook nuttig tegen hazenlip en gespleten gehemelte

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 27/06/2011 - 15h30
-A +A

Foliumzuur is een voedingsupplement dat erg vaak wordt voorgeschreven aan zwangere vrouwen en vrouwen die zwanger willen worden. Een Noorse studie brengt nu nog een reden om het te nemen. Foliumzuur biedt namelijk bescherming tegen een gespleten lip en een gespleten gehemelte.

PUB

Foliumzuur: voor en tijdens mijn zwangerschap

Foliumzuur is dé ster onder de voedingsupplementen voor zwangere vrouwen en vrouwen die zwanger proberen te worden. Het is bewezen (1) dat het gebruik van foliumzuur als voedingsupplement het risico op misvorming van de neurale buis (een structuur in het embryo die tussen de hersenen en het ruggenmerg in ligt) vermindert. De bekendste misvorming is de spina bifida. Bij een kind met een spina bifida is de neurale buis tijdens de zwangerschap niet goed gesloten, waardoor de ruggenwervels niet overal goed ontwikkelen. Op bepaalde plaatsen kan het ruggenmerg daardoor blootliggen. De neurale buis wordt in de eerste maand van de zwangerschap gevormd. Vrouwen die een kindje willen en proberen zwanger te raken, krijgen daarom de raad om voedingsupplementen van foliumzuur te nemen vóór ze zwanger zijn.

 

De effecten van foliumzuur op hazenlip en gespleten gehemelte

Niet alleen het risico op neuraalbuisdefecten vermindert door het gebruik van foliumzuur. Wetenschappers onderzoeken ook al geruime tijd het effect van foliumzuur op het ontstaan van een hazenlip en een gespleten gehemelte. Noorse onderzoekers (2) hebben vijf jaar lang kinderen gevolgd die geboren zijn met een gespleten lip of gehemelte. Daarnaast volgden ze ook een groep kinderen die geboren zijn zonder een gespleten lip of gehemelte en vergeleken ze de voeding van de respectievelijke moeders. De uitslag van het onderzoek is ondubbelzinnig: bij gebruik van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid foliumzuur vermindert het risico op een gespleten lip met of zonder gespleten gehemelte met ongeveer een derde. Het risico op een gespleten gehemelte alleen verandert niet. Bijkomend onderzoek is nodig om het resultaat van het Noorse onderzoek op grotere schaal te bevestigen. Maar twee redenen zijn alvast meer waard dan één om alle vrouwen die hopen op een zwangerschap aan te zetten om genoeg foliumzuur in te nemen.

 

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 27/06/2011 - 15h30

(1) De-Regil, LM et al., Cochrane Database of Systematic Reviews, augustus 2010

(2) Wolcox, A.J. et al., British Medical Journal, 2007

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Nicotinevervangers Geüpdatet op 06/01/2004 - 00h00

Stoppen met roken, het gevoel van vrijheid dat u zult ervaren, is gewoon onbetaalbaar. Een overzicht van nicotinevervangers.

Vermoeidheid verjagen met voedingsmiddelen! Geüpdatet op 19/02/2008 - 00h00

Iedereen heeft wel eens te maken met tijden van vermoeidheid, vooral tijdens de winter, maar dat wil nog niet zeggen dat vermoeidheid onvermijdelijk is. Er zijn heel eenvoudige middeltjes om vermoeidheid te verjagen, ook op het vlak van voeding. Volg...

Meer artikels