PUBLICITÉ

Foliumzuur: ook doeltreffend tegen hartafwijkingen

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 15/12/2009 - 00h00
-A +A

Foliumzuur als voedingssupplement wordt aanbevolen aan alle zwangere vrouwen en zelfs aan vrouwen die aan een toekomstige zwangerschap denken. Een nieuwe positieve eigenschap werd onlangs aan foliumzuur toegeschreven.

PUB

Foliumzuur tegen hartafwijkingen


Alweer een reden om zwangere vrouwen en vrouwen met een kinderwens aan te raden om voortaan foliumzuursupplementen te nemen! Onlangs heeft in Nederland een team onderzoekers een nieuwe heilzame werking van deze vitamine op de ontwikkeling van de foetus ontdekt: foliumzuur verlaagt inderdaad het risico op hartafwijkingen. De rol van foliumzuur bij het verlagen van het risico op afwijkingen van de neurale buis (spina bifida) is allang bekend. Onder meer daarom wordt in sommige landen (in de Verenigde Staten bijvoorbeeld) brood systematisch verrijkt met foliumzuur (vitamine B9). Maar tot nu toe, werd de heilzame werking van de vitamine op het hart slechts verondersteld en niet bewezen.

Bewijs van de doeltreffendheid van foliumzuur voor de ontwikkeling van het hart


De onderzoekers, onder leiding van Ingrid van Beynum van de Radboud Universiteit Nijmegen, maakten gebruik van een nationaal register om het verband te bestuderen tussen de aanvoer van foliumzuur bij de moeder en het risico op een hartafwijking bij de baby. Ze kwamen tot de vaststelling dat het risico met 20% verminderde bij vrouwen die een voedingssupplement namen dat minstens 400 mg foliumzuur bevatte. Het effect was nog groter voor de defecten met betrekking tot het septum, het schot tussen de twee hartkamers, aangezien het risico op misvorming in dit geval met 40% verminderde.

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 15/12/2009 - 00h00 Reuters; Van Beynum et al., European Heart Journal, december 2009
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Vitamine B9 biedt bescherming tegen darmkanker Geüpdatet op 25/03/2002 - 00h00

Vitamine B9 of foliumzuur heeft talrijke heilzame effecten op de gezondheid. Recent is in een internationaal tijdschrift voor oncologie een artikel gepubliceerd dat stelt dat foliumzuur vrouwen beschermt tegen colonkanker. Vrouwen die veel foliumzuur...

Vitamines tegen infarct Geüpdatet op 03/02/2002 - 00h00

Vitamine B12- en B9-supplementen in de voeding zouden bescherming bieden tegen een infarct . Dat zou de mogelijkheid bieden tot grootschalige preventie van hart- en vaatziekten bij de bevolking.

Een vitamine tegen depressie? Geüpdatet op 19/08/2003 - 00h00

Zou een tekort aan een vitamine uit de B-groep de kans op depressie verhogen? Zo luidt in elk geval de hypothese van een nieuwe studie over foliumzuur of vitamine B9.

Meer artikels