PUBLICITÉ

Foie gras en magret: kunt u er zonder gevaar van eten?

Gepubliceerd door Paule Neyrat, diëtiste op 23/12/2016 - 14h57
-A +A

De vogelgriep heeft onlangs in Frankrijk toegeslagen. Meerdere kwekerijen zijn besmet. Duizenden eenden die om hun foie gras werden gekweekt, zijn geslacht.

België blijft voorlopig van de vogelgriep gespaard, maar we zijn een land van import. Toch willen we u geruststellen: u kunt zonder het minste gevaar foie gras en magret eten.

We brengen een stand van zaken zodat u straks zorgeloos kunt smullen van foie gras en magret.

PUB

Wat is de vogelgriep?

De vogelgriep is een besmettelijke ziekte die eigen is aan watergevogelte (eenden en ganzen) en die al ettelijke jaren zowat over de hele wereld voorkomt. Het virus wordt door deze vogels verspreid als ze tijdens hun trek in de buurt van vogelkwekerijen neerstrijken om te rusten.

Het eerste virus werd in 1997 in Hongkong opgespoord en kreeg de naam H5N1. Sindsdien is het verschillende keren gemuteerd. We zitten intussen al aan H5N8 en H5N9.

Het virus van de maand december werd meegebracht door trekvogels uit landen in het oosten. Het is heel krachtig: eenden en ganzen in besmette kwekerijen sterven nagenoeg meteen.

De hele internationale wereld van artsen en dierenartsen houdt onder toezicht van de WGO al deze virussen goed in het oog. Het virus kan maar op mensen overgedragen worden als die in rechtstreeks contact komen met een levend of dood besmet dier. De overdracht gebeurt via het luchtwegstelsel.

Vogelgriep: kan ik besmet raken als ik foie gras of magret eet?

Het antwoord is NEEN.

Om twee redenen.

De eerste reden is dat het vogelgriepvirus niet via bereid voedsel op de mens kan worden overgedragen.

De tweede reden is dat er in het voorjaar al een vogelgriepepidemie is geweest. Kwekers van ganzen en eenden werden daardoor verplicht om drastische maatregelen te nemen. Tussen midden april en midden mei werden alle vogels geslacht en zijn de kwekerijen volledig ontruimd en ontsmet. Er zijn ook veiligheidsmaatregelen gekomen, waarna het kweken en vetmesten van de vogels weer van start is gegaan.

De foie gras, de eenden, de eendenmagret (borstfilet) en de ganzen die nu in de winkelrekken liggen, zijn dus afkomstig van gezonde vogels die na de epidemie van het voorjaar zijn uitgekomen en gekweekt.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
Lover

Ik vindt het een schande dat er nog foie gras verkocht wordt, waarom dieren laten lijden, er is ook faux gras te verkrijgen en even lekker.

PUBLICITÉ
Lees ook
Op het menu: foie gras Gepubliceerd op 17/12/2012 - 17h44

De naam " foie gras " is angstaanjagend. Het nuttigen ervan roept vaak schuldgevoelens op. Ten onrechte, want de lipiden in eendenlever hebben nagenoeg dezelfde samenstelling als de lipiden in olijfolie, waarvan de weldaden voortdurend worden opgehem...

Over een maand is het Kerstmis. Denk aan uw foie gras! Geüpdatet op 26/11/2014 - 17h02

Geen Kerstmis zonder foie gras. Vergeet dus niet om er binnenkort aan te schaffen, anders moet u ze misschien op het laatste moment om het even waar kopen aan een veel te hoge prijs en/of koopt u misschien foie gras van mindere kwaliteit. Maar er is...

Leve al het lekkers tijdens de feesten! Gepubliceerd op 17/12/2012 - 13h44

De eindejaarsfeesten en bijhorende maaltijden hoeven geen aanslag te plegen op onze gezondheid. De traditionele feestproducten zitten in feite boordevol goede voedingsstoffen. Ganzenlever, zeevruchten, zalm, kaviaar, chocolade ... Ontdek hun positiev...

Dieet: hoe de feestdagen goed doorkomen? Gepubliceerd op 04/12/2012 - 12h03

Het is onmogelijk te ontsnappen aan "overladen" eindejaarsmenu's. We moeten dus goed opletten en proberen de feestperiode door te komen zonder "levercrisis", "kater" of een gewichtstoename (van 3 kg). De "klassiekers" zijn zo slecht nog niet! Met een...

Meer artikels