PUBLICITÉ

Fobieën zijn te behandelen

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 02/05/2006 - 00h00
-A +A

Sociale fobie, angst voor spinnen, claustrofobie, enz…. zijn irrationele angsten waar veel mensen door worden geplaagd. Deze aandoeningen kunnen wel degelijk worden behandeld. Vooral de cognitieve gedragstherapie levert goede resultaten. Uit recent onderzoek blijkt nu dat cortisone ondersteunend kan werken bij de behandeling van fobieën.

PUB

Fobieën: als de angst irrationeel wordt

Een fobie wordt omschreven als een sterke, irrationele en overdreven angst voor een bepaalde situatie, een bepaald voorwerp of een bepaalde handeling. Tot de meest voorkomende fobieën behoren agorafobie (extreem bang zijn in grote of in drukke ruimtes), claustrofobie (bang zijn in kleine of gesloten ruimtes), sociale fobie (vermijden van sociale situaties), angst om iemand kwaad te doen, bloosangst, angst voor bepaalde dieren (spinnen, slangen), enz. Fobieën zijn enkele van de meest voorkomende symptomen bij neuroses.Anxiolytica (middelen die de angst verminderen) en antidepressiva kunnen de fobielijder tijdelijk hulp bieden. De eigenlijke behandeling gebeurt met psychoanalyse of cognitieve gedragstherapie. Deze laatste behandeling wordt vandaag algemeen als doeltreffend erkend. Ruw geschetst bestaat de behandeling erin dat de situatie die de patiënt angstig maakt oproepen wordt, maar wel in gecontroleerde omstandigheden, en dat de patiënt leert hoe hij de angst kan beheersen.

Kan cortisone helpen bij de cognitieve gedragstherapie?

Volgens een recent onderzoek zouden mensen met een fobie minder angstig zijn na inname van een dosis cortisone. In combinatie met de technieken aangeleerd in de cognitieve gedragstherapie (confrontatie met het voorwerp van de fobie en ermee leren omgaan) zou een behandeling met cortisone dan ook kunnen helpen om de fobische angst te doen verdwijnen. Cortisone is een hormoon dat door ons lichaam geproduceerd wordt in situaties van stress. Het was al bekend dat hogere doses cortisone veranderend werkt op het opkomen van de emoties. De vraag was dan ook gerechtvaardigd in welke mate de inname van dit hormoon het angstgevoel en dus de fobie kan veranderen.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 02/05/2006 - 00h00 Proc; Natl. Acad. Sci., 103 : 5585-90, 2006.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Fobieën of de angst voor de angst... Gepubliceerd op 24/04/2012 - 10h49

Een fobie is een abnormale, overdreven angst . Ze is extreem en te hevig in verhouding tot de aanleiding. Bovendien verergert de angst in plaats van zich aan de omstandigheden aan te passen. Daar komt nog bij dat de angst de neiging heeft om chronisc...

Vermijdingsgedrag, een afweermechanisme... Geüpdatet op 23/03/2009 - 00h00

Om ons te verdedigen tegen angstgevoelens, kunnen we beroep doen op verschillende min of meer doeltreffende strategieën. Eén ervan is vermijdingsgedrag, dat zeer veel voorkomt...

Meer artikels