PUBLICITÉ

Flibanserin: nieuwe libidopil voor vrouwen

Gepubliceerd door Hélène Joubert, gezondheidsjournaliste op 02/09/2015 - 15h04
-A +A

Na vijf jaar en twee mislukte pogingen om het geneesmiddel op de markt te brengen, heeft de Food and Drug Administration (de Amerikaanse Voedsel- en Geneesmiddelenautoriteit) op 18 augustus dan toch groen licht gegeven voor de commercialisering van flibanserin. Het lustopwekkende middel zou het libido van vrouwen opkrikken. De roze pil heet Addyi® en is het allereerste geneesmiddel dat aangewezen is bij seksuele stoornissen bij vrouwen. Maar daar eindigt ook de gelijkenis met Viagra®, de bekende blauwe pil voor mannen. We vroegen meer uitleg aan professor François Giuliano, chirurg-uroloog en seksuoloog in het hôpital Raymond Poincaré in Garches (Frankrijk).

PUB

Hoe werkt flibanserin?

Flibanserin wordt geproduceerd door een Amerikaans laboratorium en behoort tot de groep van zogenaamde chronische medicatie. Het middel moet elke dag worden genomen en het begint pas na enkele weken (minstens vier) te werken. 

"Alles samen hebben drie onderzoeksteams, waaronder ons team, experimenteel onderzoek naar deze stof gedaan", vertelt prof. Giuliano. "De experimenten die in ons laboratorium zijn gevoerd (1-2), moesten het - nog onduidelijke - werkingsmechanisme achterhalen bij vrouwelijke ratten." Flibanserin is een stof met een dubbele werking. Het medicijn is aanvankelijk ontwikkeld als antidepressivum, maar heeft vooral door zijn lustopwekkende bijeffect de aandacht van de onderzoekers getrokken. "Het middel beïnvloedt de aanmaak van serotonine en dopamine, twee neurotransmitters die onder meer de seksuele functies bij vrouwen regelen en het libido opwekken."

Wat mogen we van flibanserin verwachten?

Er zijn drie klinische studies van fase 3 gevoerd bij mensen. De experts hebben er zich op gebaseerd om toelating te geven om het product op de markt te brengen. Bij de 2.400 vrouwen die aan de studies hebben meegedaan - de gemiddelde leeftijd was 36 jaar - werd er bij 8 tot 13 % een verbetering vastgesteld in het seksleven (gemiddeld 0,5 keer meer “seksueel bevredigende gebeurtenissen” per maand). Het ging daarbij om gevoelens van seksueel verlangen, maar ook om een daling van de spanning (3). In een van de klinische studies gaven de vrouwen die flibanserin gebruikten aan dat ze gemiddeld 4,4 meer seksueel bevredigende gebeurtenissen per maand hadden (aan het begin van de studie was dat slechts 2,8). Ook de vrouwen die het placebo kregen, gaven een verbetering aan, met een score tussen 2,7 en 3,7 (4). "Dat bewijst dat klachten over een laag libido een heel sterke psychologische component hebben", aldus nog François Giuliano. Volgens de FDA heeft de groep die flibanserin gebruikte zo’n 10% meer beterschap in de seksuele bevrediging en gevoelens van seksueel verlangen gerapporteerd ten opzichte van de placebogroep (3).

Over de verhouding effectiviteit/bijwerkingen van flibanserin zijn de meningen van de experts verdeeld, maar ze zijn het er wel over eens dat er een bescheiden effect is.

Gepubliceerd door Hélène Joubert, gezondheidsjournaliste op 02/09/2015 - 15h04

(1) Brain neuronal activation induced by flibanserin treatment in female rats. Psychopharmacology (Berl). 2013 Dec;230(4):639-52. doi: 10.1007/s00213-013-3194-6. Epub 2013 Jul 16.

(2) Flibanserin treatment increases appetitive sexual motivation in the female rat. J Sex Med. 2013 May;10(5):1231-9. doi: 10.1111/jsm.12094. Epub 2013 Feb 19.

(3) http://www.fda.gov

(4) Jolly E, Thorp J, Clayton AH, et al. Patient’ Perspective of Efficacy of Flibanserin in Premenopausal Women with HSDD. Oral presentation at the 58th Annual Clinical Meeting of The American College of Obstetricians and Gynecologists, May 2010 

D’après un entretien avec le Pr François Giuliano, chirurgien urologue et sexologue au Département de Médecine Physique et de Réadaptation à l’hôpital Raymond Poincaré (Garches)

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Meer artikels