PUBLICITÉ

Flesjestijd duurt te lang

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 07/02/2006 - 00h00
-A +A

Orthodontisen zijn verontrust. Kinderen zijn snel in staat om voedsel te malen en te kauwen. Het is een essentiële functie. Daarom mag de zuig- en flesjestijd niet te lang duren. Duurt die periode wel te lang, dan kan dat nefast zijn voor het gebit van het kind.

PUB

Een harmonieus gebit

Een flesjesvoeding die te lang duurt (soms tot de leeftijd van zes jaar) blijft niet zonder gevolgen. Zelfs wanneer het gebruik van flesjes beperkt is, bijvoorbeeld alleen 's morgens of alleen 's avonds bij het slapengaan. De flesjes maken dat baby's blijven hangen in de ontwikkelingsfase waarbij het zuigen belangrijk is. Dat fenomeen zorgt voor een gebrek aan evenwicht bij het functioneren van de lippen en de tong wat op zijn beurt niet meteen een harmonieus gebit oplevert.

Een bijzonder complex mechanisme

De zuig-slikreflex is adequaat in de periode tussen de geboorte en het uitkomen van de voorlopige tandjes, maar niet wanneer later de eerste kiezen opduiken. Veranderingen op het vlak van voeding dragen net bij tot de evolutie van het gebit. De positie van de tanden stimuleert overigens de ontwikkeling van de bovenkaak (maxillaris) Dergelijke aanpassingen worden doorgegeven aan de mandibula bij de slik- en kauwbewegingen. Die bewegingen moeten evenwichtig verlopen langs beide kanten. Bij het kauwen, de werking van de spieren en het contact tussen de tanden, groeien de kiezen en verandert hun vorm. Het is een bijzonder complex mechanisme dat progressief verloopt. Volgens een onderzoek hebben 60% van de kinderen de techniek onder de knie op de leeftijd van vier jaar. In die 60% zitten de kinderen die geen orthodontische behandeling zullen moeten krijgen. Met andere woorden: een harmonieuze ontwikkeling van het gebit wordt bepaald door het eten van vaste voeding tijdens de eerste levensjaren. Van jongsaf aan moeten kindjes voedingsmiddelen krijgen die de kauwbewegingen bevorderen. Onder vaste voeding verstaat men de progressieve introductie van worteltjes, brood, appelen en granen. Dat is beter dan een voeding die vooral bestaat uit puree, gehakt vlees en compotes. Kauwen verloopt overigens in synergie met de neusademhaling. Goed kauwen is ook weldoend voor de spijsvertering. De activering van de mandubula verhoogt de diameter van de keel en doet de invloed van uitwassen dalen. Het slikken met de tanden op elkaar zorgt voor een drainage van de buis van Eustachius wat de frequentie van oorontstekingen doet afnemen.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 07/02/2006 - 00h00 FMC, Le Quotidien du médecin, 19 januari 2006.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Duimpje of fopspeen: wat is de beste keuze? Gepubliceerd op 02/07/2012 - 17h09

Zuigen is een geruststellende reflex die baby’s kalmeert en ze helpt inslapen. Laat uw baby dus zuigen als hij dat nodig heeft. Bij al wat oudere baby’s kan zuigen op de duim of de fopspeen wel vervorming van de stand van de tanden veroorzaken. Wat i...

De eerste tandjes Gepubliceerd op 08/04/2015 - 11h11

Op dat vlak zijn er geen absolute regels: elk kind is uniek. De enen krijgen hun eerste tandjes vroeg, de anderen laat. De klachten die de komst van een tand aankondigen, zijn wél altijd dezelfde en kunnen bovendien verlicht worden. Ook nuttig om te...

Meer artikels