PUBLICITÉ

Flatulentie: wat kunt u doen aan die vervelende winderigheid?

Geüpdatet door Julie Van Rossom, gezondheidsjournaliste op 14/09/2012 - 09h46
-A +A

Windjes ruiken slecht en storen door hun geluid, maar eigenlijk zijn ze het gevolg van een heel normaal mechanisme.

Deze maagdarmgassen tot elke prijs willen onderdrukken, is geen goed idee. Dat kan het goed verloop van onze spijsvertering verstoren.

PUB

Winderigheid: vanwaar komen de maagdarmgassen?

Onze darmflora is de belangrijkste oorzaak van winderigheid. Die flora bestaat uit miljarden bacteriën die integraal deel uitmaken van ons spijsverteringsstelsel en het voedsel dat we binnenkrijgen helpen afbreken.

Een deel van die bacteriën geven tijdens hun werk gassen af zoals methaan, waterstof en zwavelhoudende gassen. Die laatste zorgen voor de onaangename geur die onze windjes meestal meebrengen. Ook de lucht die we bij het eten binnenkrijgen en de CO2 in dranken met prik brengen maagdarmgassen voort.

Sommige mensen hebben last van winderigheid omdat ze te veel lucht inademen via hun spijsverteringskanaal. We spreken dan van aerofagie, een stoornis die onder meer door roken en pruimtabak nog verergert.

Niet iedereen is gelijk als het om winderigheid gaat!

Bacteriële flora verschilt van de ene mens tot de andere, omdat iedereen zijn eigen eetgewoonten heeft.

Sommige mensen zullen dus makkelijker last hebben van winderigheid dan andere. Aanpassing van de voeding en de eetgewoonten helpt de overdadige productie van maagdarmgassen meestal verminderen.

Goed kauwen bij het eten bevordert bovendien de voorvertering van het voedsel en vergemakkelijkt zo het afbraakproces in de darmen.

Een regelmatige spreiding van de maaltijden voorkomt tot slot dat de maag overbelast wordt en te veel eten in één keer moet verwerken. Mensen met een heel gevoelige maag doen er dus goed aan om kleinere hoeveelheden voedsel in te nemen en meer maaltijden in te voeren. Dat kan bijvoorbeeld door aan het eind van de ochtend en de middag iets lichts te eten.

Initialement publié par Julie Van Rossom, gezondheidsjournaliste le 17/09/2012 - 00h00 et mis à jour par Julie Van Rossom, gezondheidsjournaliste le 14/09/2012 - 09h46

Dit artikel kwam tot stand met de bereidwillige medewerking van dr. Hassan Bouhdid, maagdarmarts in het Centre hospitalier EpiCURA.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Platte buik: te mijden voedingswaren Gepubliceerd op 27/07/2016 - 12h29

Een wespentaille is niet alleen een kwestie van gewichtscontrole. Ook de spijsvertering speelt een rol. Als u droomt van een mooie platte buik, zet u bepaalde voedingswaren beter niet op het menu!

Meer artikels