- Soort :
- hoofdgerechten
Recept voor Flageoletbonen met wintergroenten: Ingrediënten voor 4 personen
200 g gedroogde flageoletbonen
2 sjalotjes
3 teentjes look
3 wortelen
3 takjes selder
2 preiwitten
1 eetlepel olijfolie
75 cl kippenbouillon
1 takje tijm
1 laurierblad
zout
versgemalen peper
Recept voor Flageoletbonen met wintergroenten: Bereiding
Zet de flageoletbonen da avond te voren in de week.
Pel de sjalotjes en versnipper ze. Pel de teentjes look en plet ze met de platte kant van een mes.
Schraap de wortelen, maak de selder en de prei schoon. Snij alles in schuine schijfjes van 2 tot 3 cm.
Verhit de olijfolie in een kookpot en stoof de sjalotjes.
Laat de flageoletbonen uitlekken en doe ze erbij. Roer goed.
Giet de bouillon erbij, samen met de tijm en het laurierblad en laat 15 minuten op matig vuur koken. Doe er dan pas zout bij. Doe alle groenten erbij en laat nog eens 15 tot 20 minuten koken.
Proef en laat eventueel nog wat langer koken als de flageoletbonen niet gaar genoeg zijn. Laat het kookvocht even op een hoog vuur inkoken tot het een beetje stroperig wordt. Kruid met peper en dien op.
U kunt er halverwege de kooktijd een rookworst bijdoen. Zo hebt u een volwaardige maaltijd.
Als vegetariër eten we regelmatig bonen, zeker in de winter. In bioplanet zag ik flageoletbonen liggen, en ik dacht : waarom niet, eens iets anders. Dan maar eens googlen naar een recept, en ik kwam bij jullie terecht. Recepten neem ik altijd als basis, maar dan varieer ik volgens wat er in aanbod is aan wintergroenten, én wat ik in huis heb. Dus bij de prei en wortels zal er bij mij waarschijnlijk ook een raapje koolrabie of savooi terechtkomen:-). Maar in ieder geval : recept heel nuttig als tip.
Groetjes
Van Paesschen Patricia