PUBLICITÉ

Fitness: wat zijn de risico's?

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 03/08/2004 - 00h00
-A +A

Fitnessen is voor iedereen weggelegd. Nu de strijd tegen de sedentariteit volop woedt, kan het geen kwaad om er de specifieke risico's van te kennen zoals die vandaag bij de meeste sporttakken voorkomen: tendinitis bij tennis, verrekkingen en verzwikkingen bij voetbal enz.

PUB

Fitnessen heeft het voordeel dat u het regelmatig en onder begeleiding kunt doen, ongeacht uw leeftijd en uw niveau. Maar zoals alle sporten houdt het risico's in, want fitnessoefeningen kunnen allerlei letsels veroorzaken (verrekkingen, scheuren, tendinitis, …). De studie "Fitness et Santé"* ("Fitness en Gezondheid") wilde precies de frequentie en de aard nagaan van typische aandoeningen als gevolg van fitness, maar ook de omstandigheden waarin ze optreden, de risicofactoren en de bevorderende factoren. Ze werd uitgevoerd met de hulp van vragenlijsten die moesten worden ingevuld door (revalidatie)artsen, reumatologen en patiënten die een letsel hadden opgelopen in de fitnesszaal. Daarbij waren er evenveel mannen als vrouwen, met een gemiddelde leeftijd van 34 jaar. Powertraining is de populairste activiteit, vóór cardiofitness, step en aerobic, maar is ook verantwoordelijk voor de helft van de letsels. De meest voorkomende blessures zijn peesletsels (23 %) en lagerugpijn (15 %). De belangrijkste oorzaak is overtraining, gevolgd door (alleen gemeld door de patiënten): een verkeerde beweging, overbelasting en onvoldoende opwarming. De enquête bracht nog een ander interessant feit aan het licht: de patiënten wachten lang om een arts te raadplegen: gemiddeld zeven maanden na het begin van de blessure en na eerst uit eigen beweging een geneesmiddel te hebben genomen, meestal een ontstekingsremmer. De auteurs besluiten hun studie met te benadrukken dat fitnessletsels zeldzaam en goedaardig zijn. Met dergelijke gegevens zou het mogelijk moeten zijn om een preventie- en sensibiliseringscampagne te organiseren voor het grote publiek. Als de veiligheid in fitnesszalen verhoogd wordt, zouden sedentairen misschien meer geneigd zijn om regelmatig eens te gaan fitnessen. * Epidemiologische studie, uitgevoerd door de laboratoires Genévrier in Frankrijk.

Schrijf u gratis in op de newsletter van e-gezondheid!

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 03/08/2004 - 00h00 Persconferentie, Laboratoires Genévrier, juni 2004.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Voeding en beweging Geüpdatet op 13/03/2007 - 00h00

In Vlaanderen is bij 201 bezoekers van fitnesscentra een studie uitgevoerd om zicht te krijgen op mogelijke interacties tussen het beoefenen van fitness en veranderingen in het eetpatroon . Spoort fitnessen aan tot een meer evenwichtige voeding of is...

Meer artikels