PUBLICITÉ

Fistel

Mise à jour le 26/05/2003 - 00h00
-A +A

PUB

Pijpzweer; buisvormige verbinding die een ziekteproces in de dieper gelegen weefsels verbindt met een opening aan de oppervlakte van het lichaam of met een hol orgaan in het lichaam.

Een anusfistel kan ontstaan ten gevolge van een verkeerd behandelde ontsteking van de anus of de directe omgeving ervan.

- Een arterioveneuze fistel is een aneurysmatische verbinding tussen een slagader en een ader. In het geval van de longvaten kan de aandoening aangeboren zijn. Soms treden op:
- bloedspuwen;
- trommelstokvingers;
- ademnood.

- In het geval van een bronchopleurale fistel is er een verbinding ontstaan tussen grote bronchustakken en de pleuraholte.
- Bij een perineale fistel ontstaat de verbinding dikwijls na doorbraak van een abces rond de urethra (periurethraal abces), soms wordt de aandoening veroorzaakt door tuberculose.

- Een rectovaginale fistel is een verbinding tussen endeldarm en schede. De ontlasting komt geheel of gedeeltelijk door de schede naar buiten. De aandoening komt voor als ontwikkelingsstoornis of als een weefselbeschadiging na bestraling.

- Een ureterovaginale fistel is een abnormale verbinding tussen het urinewegsysteem en een ander orgaan of de huid: meestal optredend na een trauma, infectieproces, gezwel, operatie, of als complicatie van een bestralingsbehandeling. De ureterovaginale fistel wordt vaak gezien na een operatie in het kleine bekken; de verbinding ontstaat tussen de urineleider en de vagina. Soms is het mogelijk de urineleider in de blaas, de darm of de huid te inplanteren.

- Een vesico-enterale fistel is een abnormale verbinding tussen het urinewegsysteem en een ander orgaan of de huid: meestal optredend na een trauma, infectieproces, gezwel, operatie, of als complicatie van een bestralingsbehandeling. De vesico-enterale fistel kan optreden als complicatie van ernstige darmaandoeningen (bijvoorbeeld de ziekte van Crohn), waarbij een verbinding ontstaat tussen de darm en de urineblaas.

- Een vesicorectale fistel is een abnormale verbinding tussen het urinewegsysteem en een ander orgaan of de huid: meestal optredend na een trauma, infectieproces, gezwel, operatie, of als complicatie van een bestralingsbehandeling.
De vesicorectale fistel, een verbinding tussen de urineblaas en de endeldarm, ontstaat meestal na doorgroei van een kwaadaardige tumor van het ene orgaan in het andere.

- Een vesicovaginale fistel is een abnormale verbinding tussen het urinewegsysteem en een ander orgaan of de huid: meestal optredend na een trauma, infectieproces, gezwel, operatie, of als complicatie van een bestralingsbehandeling. De vesicovaginale fistel, een verbinding tussen urineblaas en vagina, ontstaat soms na een moeilijke bevalling, na operatieve verwijdering van de baarmoeder (hysterectomie), uitgebreide bestraling, of wanneer kanker van de urineblaas of de cervix van de baarmoeder een fistel veroorzaakt.

Oorspronkelijk gepubliceerd op 01/04/2003 - 00h00 en geüpdatet op 26/05/2003 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Meer artikels