PUBLICITÉ

Fietsers: opgelet!

Gepubliceerd door Claudine De Kock, gezondheidsjournaliste op 02/09/2003 - 00h00
-A +A

Ongevallen en valpartijen met de fiets veroorzaken vaak hersenletsels en schedeltrauma's. Beschermingshelmen bieden weliswaar geen optimale oplossing, maar zijn toch absoluut aan te raden.

PUB

Tijdens de Ronde van Frankrijk kent de wielersport traditioneel zijn jaarlijkse piek. Toch is het opletten geblazen voor ongevallen! Het gaat daarbij meestal om valpartijen op het hoofd, soms met dodelijke afloop. En het zijn niet noodzakelijk vooral wielerfanaten die daarvan het slachtoffer zijn: ook amateur-fietsers kunnen een ongelukkige val maken! De meest voorkomende hersenletsels zijn: schedelbreuken, hersenschuddingen, hersenbloedingen en hersenoedemen.

Draag altijd een helm als u fietst!

Om doeltreffend te zijn, zou de fietshelm idealiter moeten beschermen tegen frontale (voorhoofd en gezicht) en laterale (slapen) schokken en tegen schokken achteraan (nek en achterhoofd). Bovendien zou hij ook bestand moeten zijn tegen opeenvolgende botsingen, want als een fietser tegen een auto aanbotst, komt hij niet zelden met zijn hoofd eerst tegen de wagen terecht en vervolgens tegen de grond of tegen een muur of boom. De slapen zijn zeer kwetsbaar, en toch beschermen alleen kinderhelmen dit deel van de schedel. Een fietshelm zou ook het hoofd van de fietser moeten beschermen tegen krachtige rotaties. Slotsom: zelfs al zijn de momenteel in de handel verkrijgbare fietshelmen niet onfeilbaar en beantwoorden ze niet of niet volledig aan de bovengenoemde criteria, toch is een gehelmde fietser er twee waard!

Gepubliceerd door Claudine De Kock, gezondheidsjournaliste op 02/09/2003 - 00h00 Gezondheidsbrief nr. 125, juni 2003.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Een helm voor skiërs en snowboarders Geüpdatet op 21/01/2003 - 00h00

Schedeltraumata vormen slechts een klein percentage van de verwondingen die skiërs en snowboarders kunnen oplopen, maar zijn de belangrijkste doodsoorzaak en oorzaak van invaliditeit bij de beoefenaars van die sporten.

Een helm: geen overbodige luxe! Geüpdatet op 03/02/2004 - 00h00

"Als je het hoofd van een intellectueel afsnijdt, sterft hij", zo schrijft de Franse satyrische auteur Francois Cavanna treffend. En een wielrenner die op zijn hoofd valt, wat riskeert die zoal?

Aanbevelingen voor een geslaagde skivakantie Gepubliceerd op 02/02/2017 - 15h28

Een weekje skivakantie moet u niet improviseren, maar wel degelijk voorbereiden: reserveringen, bagage, uitrusting, maar ook en vooral een fysieke voorbereiding. En wanneer u ter bestemming aangekomen bent, moet u zich beslist houden aan drie belangr...

Meer artikels