Ongevallen en valpartijen met de fiets veroorzaken vaak hersenletsels en schedeltrauma's. Beschermingshelmen bieden weliswaar geen optimale oplossing, maar zijn toch absoluut aan te raden.

Tijdens de Ronde van Frankrijk kent de wielersport traditioneel zijn jaarlijkse piek. Toch is het opletten geblazen voor ongevallen! Het gaat daarbij meestal om valpartijen op het hoofd, soms met dodelijke afloop. En het zijn niet noodzakelijk vooral wielerfanaten die daarvan het slachtoffer zijn: ook amateur-fietsers kunnen een ongelukkige val maken! De meest voorkomende hersenletsels zijn: schedelbreuken, hersenschuddingen, hersenbloedingen en hersenoedemen.
Draag altijd een helm als u fietst!
Om doeltreffend te zijn, zou de fietshelm idealiter moeten beschermen tegen frontale (voorhoofd en gezicht) en laterale (slapen) schokken en tegen schokken achteraan (nek en achterhoofd). Bovendien zou hij ook bestand moeten zijn tegen opeenvolgende botsingen, want als een fietser tegen een auto aanbotst, komt hij niet zelden met zijn hoofd eerst tegen de wagen terecht en vervolgens tegen de grond of tegen een muur of boom. De slapen zijn zeer kwetsbaar, en toch beschermen alleen kinderhelmen dit deel van de schedel. Een fietshelm zou ook het hoofd van de fietser moeten beschermen tegen krachtige rotaties. Slotsom: zelfs al zijn de momenteel in de handel verkrijgbare fietshelmen niet onfeilbaar en beantwoorden ze niet of niet volledig aan de bovengenoemde criteria, toch is een gehelmde fietser er twee waard!