PUBLICITÉ

Fibromyalgie: pijnlijke vermoeidheid

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 01/04/2014 - 14h05
-A +A

Fibromyalgie is een miskende aandoening waarvoor nog geen curatieve behandeling bestaat.

Sommige geneesmiddelen kunnen echter wel de pijn goed verlichten en de depressie, die vaak met de ziekte gepaard gaat, verbeteren.

Lichaamsbeweging is ook doeltreffend.

PUB

Wat is fibromyalgie?

Fibromyalgie is een chronische ziekte die wordt gekenmerkt door verspreide en diffuse pijn over het hele lichaam. Die gaat vaak gepaard met felle vermoeidheid en pijn bij palpatie van de tenderpoints of drukpunten.

Daar kunnen nog andere symptomen bijkomen, zoals

  • vermoeidheid en stijfheid bij het opstaan,
  • hoofdpijn of hevige migraine,
  • gastro-intestinale stoornissen,
  • aandoeningen van de urinewegen of de geslachtsorganen,
  • slaap-, geheugen- en concentratiestoornissen.

De patiënten zijn vaak ook depressief of angstig. Opflakkeringen kunnen worden veroorzaakt door factoren zoals stress, hevige emoties, onvoldoende of te veel fysieke activiteit, en de ziekte kan dan zeer invaliderend worden (hevige pijn en uitgesproken zwakte met bedlegerigheid als gevolg).

Om de diagnose te stellen moeten de volgende criteria voldaan zijn: er moet ten minste drie maanden gegeneraliseerde pijn zijn en er moet pijn optreden bij palpatie van minstens 11 van de 18 tenderpoints in het lichaam. Hier vindt u meer informatie over de pijnlijke punten bij fibromyalgie.

 

Welke patiënten lijden aan fibromyalgie?

De ziekte kan op jonge leeftijd beginnen, reeds in de kinderjaren. En uit zich dan in rugpijn, kniepijn, vooral na het sporten, vermoeidheid, hoofdpijn, soms hyperactiviteit en concentratieproblemen op school. De ziekte kan ook beginnen tijdens de adolescentie, maar komt toch vaker voor bij vrouwen ouder dan 50 jaar.

In eenzelfde gezin kunnen meerdere gevallen voorkomen, wat laat vermoeden dat genetische factoren een rol kunnen spelen. Maar de eigenlijke oorzaak van de ziekte is nog steeds niet gekend.

Zieken die niet steeds au sérieux worden genomen

De artsen kennen de ziekte niet goed. De diagnose wordt dan ook onvoldoende gesteld, hoewel het een frequente aandoening betreft (2 tot 6% van de bevolking). Het probleem is echter dat men de ziekte niet "ziet": bij fibromyalgie zijn alle biologische en radiologische onderzoeken normaal. Maar de pijn van de patiënten is daarom niet minder reëel en het wordt nog moeilijker als ze niet au sérieux worden genomen.

Initialement publié par Pierre Dewaele le 22/04/2002 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 01/04/2014 - 14h05

Arnold et coll., American Journal of Medicine 2002; 112: 191.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Antidepressiva doeltreffend bij fibromyalgie Geüpdatet op 26/01/2009 - 00h00

Fibromyalgie is een pijnsyndroom dat gepaard gaat met slaapstoornissen, een depressieve stemming en aanslepende vermoeidheid. Ongeveer 6% van de Europese bevolking zou erdoor getroffen worden. Omdat de ziekte de levenskwaliteit van de patiënten zwaar...

Fibromyalgie: welke voeding? Geüpdatet op 27/05/2013 - 12h32

Fibromyalgie is een slopend pijnsyndroom dat het gewone leven behoorlijk kan vergallen. De behandeling is complex (pijnstillers, cognitieve gedragstherapie). Welke voedingstips kan men geven aan patiënten?

Fibromyalgie: welke diagnose? Gepubliceerd op 19/02/2013 - 13h50

Onduidelijke en onopgehelderde pijn bij veertigjarige vrouwen, dat zou wel eens op fibromyalgie kunnen wijzen. De diagnose wordt voornamelijk bevestigd door een pijntest bij het betasten van 18 vooraf bepaalde plekken.

Meer artikels