PUBLICITÉ

Fibromyalgie in het kort

Geüpdatet door Dr Philippe Presles op 31/07/2012 - 10h50
-A +A

Dit pijnlijke niet-gewrichtsgebonden syndroom komt meer voor dan we denken (2 tot 4% van de bevolking zou ervan weten) en raakt ook almaar beter bekend. Maar er doen nog heel wat mythes de ronde over. Hoe zit het nu precies?

PUB

Fibromyalgie begrijpen

Fibromyalgie wordt omschreven als een syndroom van diffuse en verspreide pijn die gepaard gaat met vermoeidheid, slaapstoornissen en stemmingswisselingen.

De symptomen - diffuse pijn en moeheid - zijn heel subjectief. Ze zijn daardoor ook moeilijker te herkennen.

Fibromyalgie heeft nochtans een serieuze weerslag op het dagelijkse leven. De ziekte evolueert gespreid over vele jaren en de pijn blijft al die tijd permanent aanwezig. Het permanente gevoel van vermoeidheid is ook zwaar om te dragen, soms zelfs meer dan de pijn. En de twee fenomenen samen ondermijnen het zelfvertrouwen. Het gevolg is vaak stress, angst, depressies, enz.
 
#E#Fibromyalgie komt in sommige gevallen samen met een andere ziekte voor. Vooral mensen met reumatoïde artritis, lupus erythematodes disseminatus of ook het syndroom van Sjögren lopen een verhoogd risico om fibromyalgie te krijgen. Maar het gaat wel om heel verschillende ziektes.

 

Oorzaken van fibromyalgie

Onlangs is een verband aangetoond tussen fibromyalgie en een verhoogde activiteit in de gebieden van de hersens die verantwoordelijk zijn voor de pijnervaring. Toch zijn de oorzaken van deze chronische ziekte nog niet bekend, wat de diagnose en de behandeling ervan natuurlijk bemoeilijkt.

In sommige gevallen kan men wel een uitlokkende factor identificeren, zoals een voorval dat ontwrichtend werkt op de patiënt:

  • Stress of overbelasting.
  • Hormonale veranderingen.
  • Virale aandoening.
  • Een ongeluk, vooral een auto-ongeval met whiplash.
  • Emotionele shock (pesten op het werk, ontslag, scheiding, overlijden, enz.).

 

Maar fibromyalgie is geen psychische ziekte.

 

Initialement publié par Dr Philippe Presles le 31/07/2012 - 10h50 et mis à jour par Dr Philippe Presles le 31/07/2012 - 10h50
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
mijnfibromyalgie.be

Ik vond het vooral moeilijk om de juiste dokter te vinden. Elke dokter lachtte mij gewoon weg. Zelfs mijn eigen huisarts gaf me op het laatste medicamenten om waanideeën tegen te gaan.

Gelukkig vond ik een arts die mij wel begreep.

PUBLICITÉ
Lees ook
DHEA niet doeltreffend tegen fibromyalgie Gepubliceerd op 09/04/2013 - 12h32

Wordt DHEA een universeel geneesmiddel? Hoe meer onderzoek ernaar wordt uitgevoerd, des te meer blijkt dat DHEA vele functies vervult bij talrijke aandoeningen. V olgens een Belgische studie zou DHEA een rol spelen bij fibromyalgie , een pijnsyndroom...

Fibromyalgie: de slaapstoornissen behandelen Gepubliceerd op 28/05/2013 - 11h27

Fibromyalgie is een pijnlijk syndroom dat voorkomt bij 2 à 4% van de bevolking. De spier- en gewrichtspijn gaan gepaard met zware vermoeidheid en slaapstoornissen. Het behandelen van die slaapstoornissen zou een van de hoekstenen van de behandeling f...

Fibromyalgie: welke diagnose? Gepubliceerd op 19/02/2013 - 13h50

Onduidelijke en onopgehelderde pijn bij veertigjarige vrouwen, dat zou wel eens op fibromyalgie kunnen wijzen. De diagnose wordt voornamelijk bevestigd door een pijntest bij het betasten van 18 vooraf bepaalde plekken.

Meer artikels