PUBLICITÉ

Fibromyalgie... en als u zou stoppen met roken ?

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 28/05/2013 - 11h06
-A +A

Fibromyalgie is een frequente maar miskende ziekte waarvoor geen curatieve behandeling bestaat. Roken zou fibromyalgie verergeren.

PUB
Overzicht

Fibromyalgie is een chronische aandoening die wordt gekenmerkt door algemene en diffuse pijn over het hele lichaam, in de spieren, de gewrichtsbanden en de pezen, wat over het algemeen gepaard gaat met een constant gevoel van vermoeidheid. Vaak komen daar nog vele andere symptomen bij:

  • stijfheid bij het ontwaken,
  • geheugen- of concentratiestoornissen,
  • toestand van depressie of angst,
  • hoofdpijn of hevige migraine,
  • stoornissen van het spijsverteringsstelsel, de geslachtsorganen of de urinewegen.

Factoren zoals stress, hevige emoties, onvoldoende of omgekeerd te veel lichaamsbeweging kunnen opflakkeringen van de ziekte in de hand werken en de ziekte kan dan zeer invaliderend worden. Fibromyalgie is een reumatische aandoening die zeer verspreid is. 2 tot 6% van de bevolking zou eraan lijden. Fibromyalgie komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen (verhouding 4/1), vooral na de leeftijd van 50 jaar, aangezien de incidentie stijgt met de leeftijd.

De rol van roken

Roken kan een uitlokkende of verergerende factor zijn bij verschillende reumatische problemen: lage rugpijn, nekpijn, reumatoïde artritis, enz. Vandaar dat een studie werd uitgevoerd om na te gaan welk het effect is van roken op fibromyalgie.Zo werd een studie uitgevoerd bij 233 vrouwen met fibromyalgie, van wie er 51 rookten. Rekening houdend met de leeftijd en het scholingsniveau, stellen de auteurs vast dat roken de pijn, maar ook de functionele handicap en de ernst van de ziekte, gemeten bij de patiënten zelf, verergert. Er werd echter geen significant verschil waargenomen in vermoeidheid, slaapstoornissen, depressie, angst en het aantal pijnpunten.

Dus nog een goede reden om te stoppen met roken!

Initialement publié par Isabelle Eustache, bewerkt door Dr. Philippe Burton le 10/03/2003 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 28/05/2013 - 11h06

Yunus et al., Scand. J. Rheumatol., 31 : 301, 2002

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Fibromyalgie: pijnlijke vermoeidheid Gepubliceerd op 01/04/2014 - 14h05

Fibromyalgie is een miskende aandoening waarvoor nog geen curatieve behandeling bestaat. Sommige geneesmiddelen kunnen echter wel de pijn goed verlichten en de depressie, die vaak met de ziekte gepaard gaat, verbeteren. Lichaamsbeweging is ook doeltr...

Fibromyalgie: welke diagnose? Gepubliceerd op 19/02/2013 - 13h50

Onduidelijke en onopgehelderde pijn bij veertigjarige vrouwen, dat zou wel eens op fibromyalgie kunnen wijzen. De diagnose wordt voornamelijk bevestigd door een pijntest bij het betasten van 18 vooraf bepaalde plekken.

Fibromyalgie: ik heb overal pijn, altijd al... Geüpdatet op 26/07/2005 - 00h00

Bijna 2% van de Belgische bevolking lijdt aan fibromyalgie. Deze patiënten zijn abnormaal gevoelig voor pijn. Naast dit centrale proces zou er echter ook een verband bestaan tussen deze ziekte en angststoornissen en depressie.

Fibromyalgie in het kort Gepubliceerd op 31/07/2012 - 10h50

Dit pijnlijke niet-gewrichtsgebonden syndroom komt meer voor dan we denken (2 tot 4% van de bevolking zou ervan weten) en raakt ook almaar beter bekend. Maar er doen nog heel wat mythes de ronde over. Hoe zit het nu precies?

Meer artikels