PUBLICITÉ

Fibromyalgie: een afwijking van de bloedstroom in de hersenen?

Gepubliceerd door Julie Luong, gezondheidsjournaliste op 02/12/2008 - 00h00
-A +A

Ongeveer 2 tot 4% van de bevolking heeft last van fibromyalgie of spierreuma. Over de oorzaken van de aandoening tast men nog altijd in het duister. Uit een recente studie blijkt nu dat de ziekte te maken heeft met afwijkingen van de bloedstroom in de hersenen.

PUB

Fibromyalgie ("fibro" = pezen, "myo"= spieren, "algie" =pijn) is een syndroom dat bij ongeveer 2 tot 4% de Belgen voorkomt. Fibromyalgie is sinds 1992 erkend door de WGO, maar heeft lange tijd voor heel wat controverse gezorgd. Het werd eerst als een psychiatrische ziekte beschouwd, maar wordt vandaag ondergebracht in het gebied van de reumatologie, al gebeurt de behandeling het beste op interdisciplinaire basis.

Een atypische ziekte

Fibromyalgie treft ongeveer 4 keer meer vrouwen dan mannen, vooral in de leeftijdsgroep van 40 tot 60 jaar, en komt voornamelijk tot uiting in chronische spierpijn en zware vermoeidheid als gevolg van een te weinig herstellende slaap. Vaak is de patiënt ook depressief of angstig. Het atypische karakter van de ziekte bemoeilijkt de diagnose en veroorzaakt bij de patiënten ook vaak grote schuldgevoelens. Bovendien bestaat er voor fibromyalgie geen specifieke therapie. Maar de depressie, de slaapstoornissen en de pijn kunnen aanzienlijk verbeterd worden door een behandeling met geneesmiddelen (antidepressiva, pijnstillers…) Ook sporten en veel bewegen zouden de pijn in sterke mate kunnen verzachten.

Een afwijking van de bloedstroom?

Een recente studie heeft aangetoond dat fibromyalgie te maken heeft met afwijkingen in de bloedsomloop in de hersenen. Via scans met een SPECT (Single Photon Emission Computed Tomography) werd de activiteit van de hersenen onderzocht bij een twintigtal vrouwen die last hadden van fibromyalgie. De onderzoekers konden de gegevens koppelen aan de klachten van pijn, depressie, angst en hinder van de patiënten. De studie heeft aangetoond dat er een direct verband bestaat tussen de graad van de afwijkingen vastgesteld in de SPECT en de symptomen. De onderzoekers hebben over het geheel genomen een toename van de bloedstroom vastgesteld in de hersenzones die instaan voor pijn en een daling van de bloedstroom in de zones die de emotionele reacties op deze pijn sturen. De studie zou kunnen verklaren waarom patiënten met fibromyalgie minder goed pijn kunnen verdragen. Maar ze is voor mensen met deze aandoening vooral een opsteker omdat ze aantoont dat de ziekte " echt " is, iets wat vaak in twijfel getrokken wordt. Zijn deze mensen die altijd pijn hebben en moe zijn, niet iets te veel met zichzelf begaan? Het antwoord is vandaag klaar en duidelijk neen. De vastgestelde afwijkingen verschillen van het proces dat men vaststelt bij depressie en angst (afwijkingen in de neurotransmitters). Fibromyalgie is dus een op zich bestaand syndroom.

Gepubliceerd door Julie Luong, gezondheidsjournaliste op 02/12/2008 - 00h00 Guedj, E. Journal of Nuclear Medicine, 2008; vol 49: pp 1798-1803.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
louis11

Fibromyalgie heeft een lichamelijke oorzaak. Door zenuwbeknellingen in bepaalde zenuwschakelcentra van het lichaam worden foutieve pijnsignalen gegeven naar de hersenen met als gevolg dat men allerlie pijnen heeft op plaatsen in het lichaam.
Elke bestaande multimodale therapie is zinloos en helpt niet.
Door de oorzaak chirurgisch aan te pakken kan men genezen. Door 1 of max 4 operaties worden de zenuwbeknellingen verwijderd.
Deze operatie wordt door Dr Bauer in Zwitserland gedaan. Tot op heden zijn meer dan 6000 patiënten door hem succesvol geopereerd.
Meer informatie kan U vinden op http://www.fibromyalgie-vlaned.nl

PUBLICITÉ