PUBLICITÉ

Fibromyalgie: de behandeling moet globaal zijn

Gepubliceerd door Isabelle Eustache op 30/01/2007 - 00h00
-A +A

Fibromyalgie zou beschouwd kunnen worden als een perceptiestoornis van pijn. Dit syndroom heeft een negatieve invloed op de levenskwaliteit van de patiënt en maakt een multidisciplinaire aanpak noodzakelijk. De therapeutische opvoeding van patiënten met fribromyalgie is net zo belangrijk als farmacologische en niet-farmacologische behandelingen zoals bijvoorbeeld cognitieve gedragstherapie.

PUB

Fibromyalie: erkend sinds de jaren 80

Fibromyalgie is een pijnlijk syndroom dat sinds een twintigtal jaren erkend is.
Het syndroom wordt gezien als een pijn-perceptiestoornis waarbij de pijndrempel verlaagd is en de aanpassing aan pijn verstoord is. Maar het syndroom gaat ook gepaard met heel wat andere lichamelijke en emotionele symptomen:
vermoeidheid, angst, slaapstoornissen, neerslachtigheid, depressie, enz.
Dat alles maakt dat de levenskwaliteit van de patiënten behoorlijk aangetast wordt.
Ongeveer 2 à 4% van de bevolking kampt met het syndroom.

Een syndroom dat een globale aanpak vereist

Op het laatste Europese congres voor reumatologie werd de nadruk gelegd op de noodzaak van een meer globale aanpak van fibromyalgie en dat op multidisciplinaire wijze.

Ook al blijven een aantal aspecten van de ziekte onopgehelderd, de patiënten lijden wel degelijk en dat zowel lichamelijk, psychisch als sociaal.

Een eerste, belangrijke stap is het uitgebreid informeren van de patiënt over zijn ziekte.
De patiënt en zijn naasten moeten weten wat fibromyalgie is. Die stap is noodzakelijk om de klinische tekens van de ziekte te doen afnemen en zo ook het aantal consultaties en ziekenhuisopnames en ook om de levenskwaliteit van de patiënten te verbeteren.
Educatieve programma's op basis van cognitieve en gedragsprincipes zorgen ervoor dat patiënten strategieën kunnen ontwikkelen om elke dag te leren leven met de pijn.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache op 30/01/2007 - 00h00 Annual European Congress of Rheumatology (Aular), Amsterdam 2006.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
snowwhite

Lage pijngrens,daar moet ik mee lachen.
Zelf leef ik al 18 jaar met fibromialgie en ik heb juist een heel hoge pijngrens,sinds ik met de ziekte leef,door de constante pijnen kan de arts in de rug zware spuiten toedienen waar anderen flauw vallen geef ik geen krimp.
Dus als ik zo iets lees stoort me dit enorm,wij zijn echt geen kleinzerige mensen!

zilla

hoi,is zever van die lage pijn grens denk ik ook.
Ben nog op zoek naar oorzaak van al mijn ontstekingen en pijnen maar zeggen ook al dat het fybromyalgie is.
ZO maar als ze iets niet weten dan gebruiken ze dat of cvs.
ik kraak overal aan mijn ontstekingen dus moet er toch iets niet juist zijn binnenin.Hoog ijzer in bloed,vetzuren niet ok etc.suikerspiegel zakt veel na zoetigheid te eten.Wel regelmatig hevig vermoeid .En zeker als je dat durft zeggen dan is het dat.
blijf zoeken tot ze iets vinden.
jij ook nog veel sterkte.
ps
denk je dat veel van mijn klachten naar fibromyalgie neigen

PUBLICITÉ
Lees ook
Fibromyalgie: de slaapstoornissen behandelen Gepubliceerd op 28/05/2013 - 11h27

Fibromyalgie is een pijnlijk syndroom dat voorkomt bij 2 à 4% van de bevolking. De spier- en gewrichtspijn gaan gepaard met zware vermoeidheid en slaapstoornissen. Het behandelen van die slaapstoornissen zou een van de hoekstenen van de behandeling f...

Fibromyalgie: ik heb overal pijn, altijd al... Geüpdatet op 26/07/2005 - 00h00

Bijna 2% van de Belgische bevolking lijdt aan fibromyalgie. Deze patiënten zijn abnormaal gevoelig voor pijn. Naast dit centrale proces zou er echter ook een verband bestaan tussen deze ziekte en angststoornissen en depressie.

Fibromyalgie: pijnlijke vermoeidheid Gepubliceerd op 01/04/2014 - 14h05

Fibromyalgie is een miskende aandoening waarvoor nog geen curatieve behandeling bestaat. Sommige geneesmiddelen kunnen echter wel de pijn goed verlichten en de depressie, die vaak met de ziekte gepaard gaat, verbeteren. Lichaamsbeweging is ook doeltr...

Fibromyalgie: een pijnlijke ziekte Gepubliceerd op 16/11/2012 - 13h00

Fibromyalgie is een aandoening die vooral gekenmerkt wordt door een diffuse pijn en een grote vermoeidheid. Tal van andere, bijkomende symptomen versterken nog het leed en de dagelijkse handicap, zoals slaapstoornissen, depressie, spijsverteringsprob...

Meer artikels