PUBLICITÉ

Fibromen: een risico voor de vruchtbaarheid?

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 16/04/2012 - 16h11
-A +A

Een uterusfibroom of vleesboom in de baarmoeder kan leiden tot complicaties. Een ervan is het risico op onvruchtbaarheid. Ook de behandeling van een fibroom kan de vruchtbaarheid in gevaar brengen. Welke behandeling er voor de fibroom wordt gekozen, zal dus afhangen van het al dan niet bestaan van een kinderwens.

PUB

Wat is een uterusfibroom?

Fibromen of vleesbomen zijn goedaardige gezwellen in de spierwand van de baarmoeder. Ze variëren in grootte, van heel klein tot indrukwekkend groot.

De symptomen verschillen al naargelang waar het fibroom zich bevindt. Als het fibroom zich binnen in de baarmoeder ontwikkelt, leidt dat tot overvloedige maandstonden. Dat zorgt voor pijnlijke krampen, bloedingen tussen de cycli, ongemak bij het vrijen, enz.

Als het fibroom zich in de binnenwand van de baarmoeder of aan de buitenkant van de baarmoeder vormt, zal het gezwel eerder druk op het bekken, regelmatig plassen en rugpijn veroorzaken.

 

Een fibroom kan leiden tot onvruchtbaarheid

Afhankelijk van de grootte van het gezwel en de ligging kan zo’n fibroom de vruchtbaarheid in gevaar brengen. Het gezwel kan namelijk de eileiders verstoppen, het  kan de baarmoederholte vervormen en het kan verhinderen dat het embryo zich in de baarmoederwand nestelt. In al die gevallen maakt het fibroom een zwangerschap onmogelijk. 

 

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 06/02/2012 - 16h19 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 16/04/2012 - 16h11

Khaund A. et al., “Impact of fibroïds on reproductive function”, Best Pract Res Clin Obstet Gynaecol. 2008 Aug; 22(4):749-60.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
an

In dit artikel zit er een grote dikke fout ! Ik ben 5 jaar geleden geëmboliseerd en ben vruchtbaar.Het is wel de bloedtoevoer naar de fibroom dat wordt tenietgedaan waardoor de fibroom verschrompeld , niet de baarmoeder . Ik vraag me af wie deze incorrecte informatie heeft doorgegeven. Voor juiste informatie moet je je richten naar <Persoonsgegevens weggehaald door de moderator>. Deze is heel bekwaam en voert deze behandelingen uit. Deze behandeling kwam als een geschenk uit de hemel. Een behandeling zonder narcose, operatie .... geen zware bloedingen meer, geen helse pijnen , meer. Ik ben hem en zijn team heel dankbaar en ik wil dat dit artikel rechtgezet wordt.

PUBLICITÉ
Lees ook
Baarmoederfibromen: moeten ze worden verwijderd en hoe? Gepubliceerd op 07/01/2014 - 17h16

Baarmoederfibromen zijn goedaardige tumoren. Ze kunnen heel talrijk zijn en vaak ook vrij groot zijn. Maar behalve deze twee overwegingen hangt de beslissing om in te grijpen vooral af van de risico's op complicaties.

Nieuwe behandeling van baarmoederfibromen Geüpdatet op 04/07/2011 - 16h31

Er bestaat tegenwoordig een techniek om baarmoederfibromen zonder chirurgische ingreep te verwijderen. Het gaat om thermocoagulatie via ultrasonen , beter bekend als de ExAblate ®-techniek. Het is een combinatie van MRI en gefocuste ultrasone golven...

Laser en beeldvormingstechnieken voor een baarmoederfibroom Geüpdatet op 14/01/2003 - 00h00

Er bestaat nu een nieuwe methode om baarmoederfibromen (gezwel bestaand uit bindweefsel van de baarmoeder) te behandelen, nl. vernietiging met een laser onder geleide van nucleaire magnetische resonantie (NMR) of kernspintomografie.

Meer artikels