PUBLICITÉ

Femurhalsfractuur? Denk aan heupbeschermers!

Gepubliceerd door Dr. Stéphanie Lehmann, bewerkt door Danielle Pickman op 15/10/2002 - 00h00
-A +A

Heupbeschermers zijn dikke stukken schuimrubber of kussentjes die in een speciale broek worden gestoken om het dijbeen te beschermen bij het vallen. Dergelijke heupbeschermers zijn inderdaad doeltreffend in de preventie van breuken bij risicopersonen.

PUB

Waarom een dergelijke bescherming?

Femurhalsfractuur (breuk van de hals van het dijbeen) komt vooral voor bij gemenopauzeerde vrouwen en mannen ouder dan 80 jaar. De gevolgen ervan zijn bijzonder ernstig: 33% van de patiënten zal eraan sterven en 33% zal er functionele gevolgen aan overhouden. In ongeveer 95% van de gevallen wordt de breuk veroorzaakt door een val, en de financiële weerslag ervan is een echt probleem voor de volksgezondheid. Elke vorm van preventie is dan ook welkom. De strijd aanbinden tegen osteoporose (met een hormonale substitutietherapie of calcium- en vitamine-D-supplementen), ondervoeding en een zittend leven, niets wordt verwaarloosd. Maar als men toch valt, is het interessant de gevolgen ervan te beperken. Vandaar het idee van een uitwendige bescherming.

Hoe gaat het in zijn werk?

Het is bewezen dat mensen die heupbeschermers dragen, minder vaak hun heup breken. Uitwendige heupbeschermers die gemaakt zijn uit rigide (stijf) materiaal, verminderen of verspreiden eerder de schok die het bot ondergaat bij de impact. Dikke heupbeschermers in schuimrubber dempen de schok. Samengestelde of semi-rigide materialen hebben beide eigenschappen. In de praktijk zijn de resultaten meer dan spectaculair: zo kan immers ongeveer 80% van de breuken worden voorkomen.

Gepubliceerd door Dr. Stéphanie Lehmann, bewerkt door Danielle Pickman op 15/10/2002 - 00h00 La Revue du Praticien Médecine générale, 2002, 583(16): 1195-1197. Heinkinheimo R. et al. Experiences with external hip protectors in aged people in institutions and home. Gerontology, 2001, 47S1: 432.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Vitamine D: goed tegen breuken en valpartijen Geüpdatet op 15/04/2003 - 00h00

Vitamine D biedt zeer interessante perspectieven als primaire preventie van osteoporose en de bijgaande complicaties. Een kuur met vitamine D is doeltreffend, gemakkelijk, goedkoop en zowel nuttig voor mannen als voor vrouwen. Deze vitamine heeft nie...

Antidepressiva en breuken Geüpdatet op 05/08/2003 - 00h00

Vrouwen boven de 65 jaar die psychotrope middelen nemen, zouden 40 % meer kans lopen op een breuk. Bij een antidepressivum bedraagt dit risico 25 % en gaat het vooral om heupbreuken.

Osteoporose bij mannen Geüpdatet op 15/04/2008 - 00h00

Mannen krijgen vaak niet de juiste of zelfs geen behandeling tegen osteoporose. Vanaf hun 70ste laten ze daarom best de broosheid van hun botten meten. Dat schrijven Australische artsen in het nieuwste nummer van The New England Journal of Medicine.

Meer artikels