PUBLICITÉ

Feliene infectieuze peritonitis (FIP)

Gepubliceerd door Anne Pensis, Dierenarts op 05/01/2005 - 00h00
-A +A

Bij de virussen die de gezondheid van onze katten bedreigen, is er één dat bijzonder gevaarlijk is want meestal dodelijk: het feliene coronavirus.

PUB

Een gevaarlijke mutant

Het feliene coronavirus is een virus dat zich vermenigvuldigt in het spijsverteringskanaal van katten. Bij jonge poesjes kan het diarree veroorzaken, maar bij volwassen katten ontwikkelt het zich meestal zonder symptomen: ze scheiden het virus uit in hun stoelgang en hun speeksel. Er ontstaan echter complicaties als het virus zich omvormt tot een mutant virus dat zich in heel het lichaam kan verspreiden en er zware disfuncties kan teweegbrengen. Katten scheiden dit mutante virus uit langs hun stoelgang en hun speeksel, maar ook via de urine en de luchtwegen. Het veroorzaakt bij katachtigen een zeer vaak dodelijke ziekte: "feliene infectieuze peritonitis".

Hoe wordt de ziekte overgedragen?

Alle katten kunnen FIP krijgen, ook al lijkt de ziekte vaker voor te komen bij dieren van 6 maanden tot 5 jaar en bij katten ouder dan 14 jaar. Niet-beschermde katten raken besmet door het virus dat in de stoelgang van geïnfecteerde dieren zit, in te nemen of in te ademen. Het virus kan immers drie weken in voldoende hoeveelheid aanwezig zijn in het buitenmilieu om een kat te besmetten. Reiniging met ontsmettingsmiddelen of bleekwater is noodzakelijk om het virus te vernietigen. Directe overdracht tussen katten via speeksel is mogelijk, maar zeldzamer.

Gepubliceerd door Anne Pensis, Dierenarts op 05/01/2005 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Rabiës bij honden en katten Geüpdatet op 02/02/2005 - 00h00

Rabiës (hondsdolheid) is een ziekte die veroorzaakt wordt door een virus dat zich in het lichaam verspreidt via de zenuwen. De ernst van de aandoening en het besmettingsgevaar voor de mens vereisen een doeltreffende preventie.

Bescherm uw huisdieren tegen hondsdolheid! Geüpdatet op 13/11/2007 - 00h00

Hondsdolheid wordt veroorzaakt door een virus. Het is een ziekte die vaak dodelijk is en die overgedragen wordt via speeksel van een besmet dier. Door uw hond of kat te laten vaccineren, kunt u hem of haar beschermen tegen hondsdolheid.

FIV: aids bij katten Geüpdatet op 02/07/2013 - 09h40

Net zoals aids bij de mens, bestaat er ook een immunodeficiëntievirus bij katten: FIV (feliene immunodeficiëntie). Hoewel FIV tot dezelfde familie behoort als HIV, is er momenteel geen enkel gegeven dat erop wijst dat het virus kan worden overgedrage...

Meer artikels