PUBLICITÉ

Feesten en niet slapen, is het gevaarlijk?

Geüpdatet door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 09/06/2015 - 15h33
-A +A

Het antwoord is nee, een nachtje doorfeesten en niet gaan slapen is niet gevaarlijk, vooral als je jong bent en in goede gezondheid.

Vooral als het mooie nachten zijn en de opkomende zon vredevol is.
Vooral tot slot als de uiensoep goed is en het feest onvergetelijk.

We moeten alleen een paar valkuilen vermijden om alleen het beste van een nachtje doorfeesten over te houden. Alles is een kwestie van gezond verstand.

PUB

Wat zijn de risico's van een nachtje zonder slaap?

Heel moe

Dat is niet heel belangrijk als je twee stappen van je bed verwijderd bent, maar het is een heel ander verhaal als je nog de weg op moet om te rijden. Iedereen krijgt immers te maken met een verslapte waakzaamheid, vooral rond drie uur 's morgens. Het is dus niet het moment om te gaan rijden, want je reactietijd verdubbelt, met de dramatische gevolgen die hieruit kunnen volgen. Slaperigheid verhoogd met 5,6 het risico op een ongeval tussen 2 en 5 uur 's morgens. Bovendien, als er een ongeval gebeurt, dan zijn de risico's veel erger: de nacht is verantwoordelijk voor 37 % van de zwaargewonden en 45 % van de doden op een verkeersdrukte die op slechts 10% wordt geschat.

De opleving van bepaalde medische problemen

Astmatici moeten rokerige ruimtes verlaten, want de diameter van hun bronchiën heeft de neiging te verkleinen tussen 21 en 5 uur 's morgens. Het is dus niet de moeite daar nog een schepje bovenop te doen, op straffe van een astma-aanval (een goede reden om je geneesmiddelen niet te vergeten). Personen die ooit hartproblemen hebben gehad moeten niet overdrijven op de dansvloer, vooral niet in de vroege uurtjes: rond zes uur stijgt de bloeddruk, het bloed wordt dikker, waardoor hier een verhoogt risico op een infarct ontstaat.

Concentratiemoeilijkheden de volgende dag

Geen probleem als je een dagje farniente op de planning had staan. Maar als je een zware dag voor de boeg hebt, of erger nog, als je absoluut iets belangrijk moest onthouden, bijvoorbeeld bij een examen dat eraan zit te komen, schrap dan alle nachtjes zonder slaap, zowel de dag ervoor als de dagen daarvoor! Want een hele nacht niet slapen zorgt voor concentratiestoornissen en bemoeilijkt het onthouden. Als je nog langer doorgaat, riskeer je zelfs om je organisme volledig te ontregelen, want voor een normale afscheiding van melatonine - een hormoon dat alle lichaamsfuncties synchroniseert - moet je 's nachts en op een regelmatige manier slapen. Als je dan weet dat melatonine bovendien je humeur beïnvloed, dan zou het wel heel sneu zijn om slechtgezind uit vakantie terug te komen!

De beste manier om eraan te ontsnappen

Tijdens het nachtje zonder slaap

Let op dat je niet uitdroogt, vooral als je gaat dansen. Drink geen alcohol - of wissel af met alcoholvrije dranken en vermijd verschllende alcoholische dranken door elkaar te drinken - want de nadelen ervan komen nog bovenop de vermoeidheid. Voorzie om ter plaatse te blijven slapen, maar vooral niet gaan rijden als je uitgeput bent. Kijk uit voor de verkeerde goede middeltjes zoals cafeïnerijke drankjes, energizers of sigaretten:  ze geven je op het moment zelf de indruk in vorm te zijn, maar in de realiteit volgen je reflexen niet.

De dag na een occasionele slapeloze nacht

Ga niet door tot een stuk in de namiddag, want uw intern bioritme zou nog meer verstoord worden. Het beste is om nog tijdens de ochtend opnieuw op te staan zoals gewoonlijk. Als je een ochtendmens bent (dat wil zeggen vroeg in bed, vroeg eruit), doe je desnoods een kort middagdutjequitte en je gaat dan best naar bed als het uur daarvoor is aangebroken

In het vooruitzicht van een nakende terugkeer

Je hebt misschien zin om tot het uiterste van je vakantie te profiteren, maar als je de nachtraaf hebt gespeeld, dan heb je mogelijk meer dan één nacht nodig om terug op je plooi te komen. Dat is nog belangrijker wanneer je activiteit buiten je vakantie al je waakzaamheid vereist, zoals bijvoorbeeld het besturen van een voertuig of het bedienen van een risicodragende machine enz. In dat geval zijn enkele dagen voor je je activiteiten herneemt, aan het gewoonlijke ritme leven, geen overbodige luxe... Je kunt dan altijd van dit rustigere moment genieten om een keuze uit je foto's te maken!

Initialement publié par Dr Philippe Presles le 31/12/2013 - 07h37 et mis à jour par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 09/06/2015 - 15h33
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Is een middagdutje gezond? Gepubliceerd op 28/07/2014 - 12h15

De opvatting dat een middagdutje af te raden is als we 's nachts goed willen slapen, lijkt wetenschappelijk niet te kloppen. Integendeel: een uiltje vangen, verhoogt onze dagelijkse slaapduur en verbetert bovendien de intellectuele prestaties…

10 gouden regels om goed te slapen Gepubliceerd op 23/02/2012 - 11h35

Alle specialisten zijn het erover eens: wie goed wil slapen, moet van slapen een prioriteit maken. U zult er de vruchten van plukken! Het beste ogenblik om opnieuw te leren luisteren naar uzelf en om beter te slapen, is de vakantie: minder stress, mi...

Minder slapen maakt je dik Geüpdatet op 07/07/2009 - 00h00

Een tekort aan slaap verhoogt de kans op overgewicht. Wie minder dan zes uur per nacht slaapt, heeft doorgaans vaker een groter BMI. De verklaring ligt waarschijnlijk bij de veranderingen in de hormonale spiegel als gevolg van het slaaptekort.

Eindelijk goed slapen Geüpdatet op 11/05/2006 - 00h00

Velen onder ons klagen over tijdelijke of blijvende slaapstoornissen. Oorzaken: stress, zorgen of een ongezonde levensstijl, stuk voor stuk factoren die onze nachtrust kunnen verstoren en in mindere of meerdere mate problemen kunnen veroorzaken in on...

Meer artikels