PUBLICITÉ

FEA, het antidepressivum van de sporters

Gepubliceerd door Gilles Goetghebuer, gezondheidsjournalist, met de hulp van Dr. Daulouède op 08/04/2003 - 00h00
-A +A

Onlangs bracht een studie het oude debat weer op gang over de vraag 'Is sport goed tegen depressie?'.

PUB

Het gebruik van antidepressiva heeft op wereldvlak een absoluut record bereikt. Sommige specialisten willen de boodschap uitdragen dat sport goed is voor het moreel, zodat de behandeling van sommige patiënten in die zin kan worden bijgestuurd.

Endorfines: een plausibele verklaring?

Het onderzoek naar de relatie tussen sport en stemming heeft zich lange tijd toegespitst op de afscheiding door de hersenen zelf van stoffen, enkefalines of endorfines genoemd, wegens hun gelijkenis met morfine. Bij lichamelijke inspanningen kan ons brein dan ook op natuurlijke wijze verzachtende stoffen produceren. Deze ontdekking begin jaren 80 bevorderde de associatie van sport met drugverslaving. Op die manier verklaarde men de verslaving en ontwenningsverschijnselen die sporters soms ervaren als ze hun geliefde activiteit niet kunnen beoefenen. Sindsdien werd deze hypothese - met name dat sporters verslaafd zijn aan hun eigen secretie van morfinederivaten - echter geregeld ontkracht. Het is duidelijk dat ook andere verschijnselen een rol spelen.

Amfetamines en verslaving

Het neurologenteam van professor Szabo opende misschien een ander perspectief. Het analyseerde de schommelingen van fenylethylamine (FEA), een kleine substantie in de hersenen die de wetenschappers intrigeert omdat ze structureel en farmacologisch sterk verwant is met amfetamines. Ze merkten namelijk op dat sporten het FEA-gehalte in de hersenen duidelijk doet stijgen. Het zou dan ook best wel eens kunnen dat deze fameuze sportverslaving - de Angelsaksische landen spreken van "sportalcoholics"- meer te maken heeft met FEA dan met endorfines.

Gepubliceerd door Gilles Goetghebuer, gezondheidsjournalist, met de hulp van Dr. Daulouède op 08/04/2003 - 00h00 Szabo A, Billett E and Turner J: Phenylethylamin, a possible link to the antidepressant effects of exercice? Br.J.Sports Med 2001, 35: 342-343
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Welke sportdisciplines helpen tegen stress? Geüpdatet op 20/10/2015 - 09h14

Sport is een uitstekende activiteit om stress tegen te gaan en wordt aan iedereen aanbevolen om spanningen te verdrijven. Sommige lichamelijke activiteiten , zoals yoga of tai chi, zijn meer dan alle andere geschikt om tot rust te komen en van de str...

Welke voedingssupplementen voor sporters? Gepubliceerd op 04/11/2016 - 12h49

Als u regelmatig aan sport doet, hebt u zich misschien al laten verleiden door voedingssupplementen die sportprestaties moeten verbeteren. Serge Pieters is voedingsdeskundige en gespecialiseerd in sport. Hij vertelt er ons meer over.

Meer artikels