PUBLICITÉ

'Fashion victims': mode of gezondheid? Maak de juiste keuzes!

Geüpdatet door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 10/04/2012 - 11h43
-A +A

Is mode compatibel met gezondheid? Een wetenschapster heeft onlangs een lijst opgemaakt van accessoires die gevaarlijk kunnen zijn voor de gezondheid van een vrouw. Wilt u uw rug sparen, ontstekingen of zelfs allergieën voorkomen, volg dan deze aanbevelingen.

PUB

De handtas: pijnlijke rug en halswervels, alsook een risico op een ontsteking!

Dit onontbeerlijk accessoire is dikwijls veel te zwaar. Door er een paraplu, papieren, rekeningen, make-up, een gsm en zelfs een notebook in op te bergen, doet u uw rug en uw hals een ernstig risico lopen op problemen. Een goede raad: weeg uw handtas en beperk u tot een maximum van 5 kilo. Een ander probleem met handtassen is dat ze ideaal zijn om allerlei microben over te brengen (portemonnee, broodjes, make-up...). Heel wat van deze bacteriën zijn mogelijk verantwoordelijk voor maag- en darmontstekingen, urineweginfecties of zelfs hersenvliesontstekingen. Een tweede raadgeving: haal regelmatig alles uit uw handtas en maak ze schoon, zowel aan de binnen- als aan de buitenkant.

Hoge hakken: pijnlijke enkels en hallux valgus...

Welbekend bij podologen, zijn hoge hakken vaak de oorzaak van de 'knobbel aan de teen' of hallux valgus. Maar wat is dat eigenlijk? Het gaat om een misvorming aan de voet: er ontstaat een overdreven afwijking van de grote teen, wat pijn veroorzaakt, alsook problemen om schoenen aan te trekken. Meestal kan alleen chirurgie het probleem oplossen.
Schoenen met hoge hakken, hoe elegant ze ook mogen zijn, zorgen ook voor pijn ter hoogte van enkels en knieën. En soms moet ook de rug de tol betalen voor het dragen van... mooie schoenen.
Als u dus niet naar de orthopedische raadpleging wilt, zult u opnieuw platte schoenen moeten dragen. De ideale hak is 2 tot 3 cm hoog en in uw schoen moeten uw tenen kunnen bewegen!

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 12/10/2009 - 00h00 et mis à jour par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 10/04/2012 - 11h43

Shazia Khan, Loyola University, Verenigde Staten, september 2009, www.loyolamedicine.org ; Le Quotidien du Médecin, 18 september 2009.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Zomerschoenen: een slechte keuze voor uw voeten! Gepubliceerd op 05/08/2014 - 15h59

In de zomer worden veelal open schoenen gedragen: sandalen, ballerina's, teenslippers. En 's avonds... dan gaan de hakken aan! Maar wist u dat deze zomerschoenen niet gezond voor uw voeten zijn en op latere leeftijd voor pijnlijke voeten zullen zorge...

Beachvolleybal, de zomersport Geüpdatet op 09/08/2005 - 00h00

Na een frisse duik, een dutje onder de parasol en een wandeling op het strand misschien nog een partijtje beachvolleybal? Deze fysieke activiteit is weliswaar een uitstekend idee, maar toch zijn enkele voorzorgen misschien aangewezen.

Beste senioren, draag sportschoenen! Geüpdatet op 21/09/2004 - 00h00

Valpartijen bij bejaarden vermijden, is van cruciaal belang, gezien de risico's op breuken, vermindering van de levenskwaliteit en zelfs autonomieverlies. Uit een Amerikaanse studie blijkt dat sportschoenen dragen, daarbij een essentiële preventiemaa...

Stappen zoals de Masaï, het is gezond Geüpdatet op 05/08/2008 - 00h00

Een schoen die het blootsvoets lopen op zand of een zachte ondergrond nabootst, dat is wat de "Masaï" schoenen beloven. Met als resultaat: een rechtere houding en een steviger spierstelsel.

Meer artikels