PUBLICITÉ

Facebook: een weerspiegeling van de maatschappij?

Gepubliceerd door Julie Luong, gezondheidsjournaliste op 22/07/2008 - 00h00
-A +A

Facebook telt vandaag bijna 80 miljoen gebruikers wereldwijd, vooral mensen tussen de 20 en de 30 jaar oud. Rest de vraag of dit soort netwerken het aantal contacten doet toenemen of ze alleen maar bevestigt.

PUB

Facebook werd in 2004 in het leven geroepen door voormalige studenten van de universiteit van Harvard. Aanvankelijk was het netwerk bedoeld voor intern gebruik, maar al snel werd het toegankelijk voor andere Amerikaanse universiteiten. Sinds september 2006 kan zowat iedereen zich inschrijven. Vrienden van vroeger terugvinden, bijpraten, uitnodigingen sturen, foto's uitwisselen, een lezing aankondigen of de wereld veranderen, het kan allemaal met Facebook, of toch bijna. Het sociale netwerk lijkt komaf te maken met alle mogelijke afstanden, maar dat betekent niet dat iedereen 'sociaal gelijk' is.

Dubbel zo populair... of niet

Uit een recent onderzoek bij 172 studenten in Louisiana, waarvan de meeste regelmatige Facebook-gebruikers waren, toont aan dat meer teruggetrokken of eenzame mensen doorgaans minder goed geïntegreerd worden in het virtuele netwerk. Gebruikers die zich ongemakkelijk of angstig voelen bij sociale contacten zijn zowel de gebruikers die het meeste tijd doorbrengen op de site als de gebruikers die het minst vrienden maken op Facebook. De virtuele gemeenschap is niet hét instrument dat sociale gelijkheid in de hand werkt en waar iedereen vriendschap vindt. Integendeel. Het ziet er naar uit dat Facebook vooral extraverte gebruikers ten goede komt, mensen die ook in het echte leven veel vrienden hebben. Via het netwerk worden ze dubbel zo populair terwijl meer teruggetrokken mensen nog meer geïsoleerd geraken.

Aanmelden uit verveling

Het onderzoek toont ook aan dat de site -in tegenstelling met wat veel niet-gebruikers denken- geen instrument is met als enige doel andere mensen te ontmoeten. Er zijn veel meer andere redenen om een profielpagina aan te maken op Facebook. De meeste studenten die deelnamen aan het onderzoek geven toe dat het ook een middel is om vriendschappen die er in het echte leven zijn, te bevestigen, maar het bestrijden van verveling is ook een vaak geciteerde reden om zich in te schrijven, net zoals het onderhouden van contact met vrienden. Het aantal leden dat Facebook gebruikt voor amoureuze ontmoetingen is beperkt. Dat geldt ook voor het aantal mensen dat via het netwerk poogt om mensen te leren kennen die interessanter zijn dan de mensen die men in het echte leven kent.

Gepubliceerd door Julie Luong, gezondheidsjournaliste op 22/07/2008 - 00h00 Sheldon, P., Journal of media psychology, 2008 (www.webmd.com)
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
De obscure kant van Facebook Gepubliceerd op 30/07/2013 - 09h09

Het is de place to be en wie er niet bij is, lijkt achtergebleven in het tijdperk van de dinosaurussen. Waar hebben we het over? Over Facebook uiteraard! Toch is er naast de speelse en positieve facetten van Facebook ook sprake van negatieve en zelfs...

Op zoek naar eenvoud Gepubliceerd op 10/08/2016 - 10h31

De crisis, terrorismus, de vermindering van de koopkracht, alles draagt bij om de stress te verhogen. Misschien vinden we wel een tegengif door te allen prijze de eenvoud op te zoeken. Dat is in elk geval de mening van Michael Simperl, auteur van "Mo...

Parentale burn-out: als de kinderen ons uitputten Geüpdatet op 22/03/2017 - 16h57

U hebt wellicht al eens horen spreken over parentale burn-out . Achter die ‘modieuze’ term gaat een complex probleem schuil dat veel leed veroorzaakt. Erover praten is de eerste stap om zich te laten helpen.

Meer artikels