PUBLICITÉ

Facebook, een vriend die het goed met u voorheeft?

Gepubliceerd door Dr. Catherine Solano op 28/12/2009 - 00h00
-A +A

Wil je mijn vriend zijn? Neen, het is niet de vos die tegen de kleine prins spreekt, het is een boodschap van Facebook. Is vrienden maken via het web onschuldig of een gevaarlijke illusie?

PUB

Kennen we de mensen beter op internet?


'Op internet vertrouw je elkaar meer toe', horen we vaak zeggen. Dat gaat makkelijker dan in 'niet-virtuele' relaties omdat het anoniem is. Toch vinden mensen die veel internetten relaties waarbij de andere lijfelijk aanwezig is kwalitatief hoogstaander. En dat zowel voor mensen die ze niet kennen als voor vrienden. Internetters zijn dus niet de dupe van het internet. Ze weten en geven ook grif toe dat ze in 'echte' relaties beter kunnen afbakenen wat de andere denkt en voelt en dat ze ook zijn persoonlijkheid beter kunnen doorgronden. Lichaamstaal speelt een belangrijke rol in elke relatie en die is niet aanwezig als we communiceren via het web.

Minder vrienden met Facebook?


Vrienden maken op Facebook is simpel en vergt maar een paar klikken met de muis. In het echte leven is dat niet zo eenvoudig. Toch is Facebook geen gevaar voor de vriendenkring. De grootste gebruikers van internet zijn tegelijk ook de mensen die veel vrienden hebben! Ze gebruiken het sociale netwerk gewoon om de banden met de echte mensen uit hun omgeving te versterken, een beetje zoals pubers die na schooltijd urenlang chatten met hun vrienden. De tijd die we op het web doorbrengen, kan ons dus helpen om die relaties sterker te verankeren en vervreemdt ons helemaal niet van onze echte vrienden.

Gepubliceerd door Dr. Catherine Solano op 28/12/2009 - 00h00 "Facebook, l'amitié en réseau", een artikel van Nicolas Guéguen in het tijdschrift Cerveau et Psycho, N°35. Nicolas Guéguen is professor en researcher sociale psychologie.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
De obscure kant van Facebook Gepubliceerd op 30/07/2013 - 09h09

Het is de place to be en wie er niet bij is, lijkt achtergebleven in het tijdperk van de dinosaurussen. Waar hebben we het over? Over Facebook uiteraard! Toch is er naast de speelse en positieve facetten van Facebook ook sprake van negatieve en zelfs...

Alleenstaande mensen worden sneller ouder Geüpdatet op 29/06/2009 - 00h00

Oud worden is een proces dat bij het leven hoort. Maar het verlies van motorische of intellectuele vaardigheden en het geleidelijk aan afhankelijk worden, maken het soms moeilijk om te dragen. Onderzoekers hebben nu aangetoond dat het erop van houden...

Meer artikels