PUBLICITÉ

Evenwichtige afslankmenu's van november - n°12

Gepubliceerd door Paule Neyrat, diëtiste op 13/11/2007 - 00h00
-A +A

De onderstaande recepten bevatten weinig vet en zijn dus licht. Het brood, dat onmisbaar is, levert de koolhydraten die nodig zijn voor het evenwicht. Meteen hebt u een antwoord op de eeuwige vragen: " Wat gaan we vandaag eten? " en " Hoe stel ik een evenwichtige maaltijd samen? ". Deze week op het menu: pompoensoep met spekjes, gebakken kip met citrusvruchten, compote van gedroogde abrikozen met kaneel en vanille, en nog veel meer. Smakelijk!

PUB
Overzicht

Menu 1

Aspergesoep met langoestines
Kip uit de oven met citrusvruchten
Gestoofde courgettes
Kwark
Fruit
Volkorenbrood

Aspergesoep met langoustines
Voor 4 personen
3 sjalotten
oe bosje peterselie
12 langoustines
1 koffielepel olijfolie
1 glas witte wijn
1 liter gevogeltebouillon
500 gram asperges (diepgevroren)
2 takjes kervel
zout
peper

Pel de sjalotten en hak ze fijn.
Pel de langoestines. Gooi de koppen en de schalen niet weg.
Pluk de peterselieblaadjes van de takjes en hak ze grof. Leg ze even opzij.
Verhit de olie in een kookpot en stoof de schalen en koppen van de langoustines 3-4 minuten tot ze goed verkleurd zijn. Giet de wijn erbij en laat ongeveer 5 minuten tot de helft inkoken. Roer goed zodat de sappen mooi vrijkomen.
Giet de bouillon erbij. Breng op smaak met een beetje zout en met peper. Laat 10 minuten op een zacht vuur pruttelen.
Filter de bouillon boven een andere pot door een puntzeef. Druk de schalen en koppen goed aan om al het vocht eruit te persen.
Zet de pot met de bouillon op het vuur. Doe de sjalotten en de asperges erbij. Kook 20 minuten op een matig vuur. Doe er dan de peterselie bij. Mix de soep. Proef en breng eventueel verder op smaak. Hou de soep warm.
Vul een andere pot met water, doe er wat zout bij en breng aan de kook. Dompel de langoustines er 3 minuten in. Haal ze uit het water en laat ze uitlekken.
Giet de soep in een soepterrine of verdeel ze over de borden. Leg er ook de langoustines in.
Versier met enkele plukjes kervel. Dien goed heet op.

Kip uit de oven met citrusvruchten
Voor 4 personen
1 hoevekip
1 sinaasappel (niet behandeld)
1 citroen (niet behandeld)
1/2 glas witte wijn
zout
versgemalen peper

Verwarm de oven voor op 180 °C.
Kruid de kip aan de binnenkant met peper en zout.
Snij de sinaasappel in schijfjes en de citroen in kwartjes
Verdeel dit over de bodem van een ovenschotel. Leg de kip er bovenop.
Zet de schotel in de oven. Giet de wijn er na 15 minuten bij. Bestrooi met zout.
Laat 45 tot 50 minuten bakken (afhankelijk van de grootte van de kip). Besprenkel regelmatig met het
braadvocht.
U hoeft de kip vooraf niet in te vetten.

Gestoofde courgettes
Voor 4 personen
4 courgettes
1 eetlepel olijfolie
3 teentjes knoflook
1 laurierblad
zout
versgemalen peper

Snij de courgettes in grote blokjes.
Doe ze in een kookpot, samen met de olie, de look (laat die in zijn geheel) en het laurierblad. Bestrooi met zout.
Bak ze op een zacht vuurtje tot ze mooi zacht zijn. Vergeet niet af en toe te roeren. Doe er eventueel wat water bij als ze gaan kleven.

Menu 2

Salade van andijvie en paprika
Eendenfilets met azijn en appelen
Yoghurt
Compote van gedroogde abrikozen met kaneel en vanille
Volkorenbrood

Salade van andijvie en rode paprika
Voor 4 personen
2 andijvies
1 rode paprika
50 gram veldsla
2 eetlepels olijfolie
1 citroen
balsamicoazijn
zout
versgemalen peper

Snij de andijvie en de paprika in fijne reepjes. Meng ze onder de veldsla.
Maak een vinaigrette met wat olie, het sap van de citroen en wat balsamicoazijn (die maakt de saus zachter en voorkomt dat men te veel olie gaat gebruiken).

Eendenfilet met azijn en appelen
Voor 4 personen
2 eendenfilets
2 appelen
5 gram boter
1 koffielepel olijfolie
2 eetlepels frambozenazijn
2 dl rode wijn
2 takjes platte peterselie
zout
peper

Maak met een mes kruisvormige inkepingen in het eendenvel. Verwarm de oven voor op 200 °C (gasstand 7).
Schil de appelen en snij ze in schijfjes.
Verhit de olie en de boter in een pan met antiaanbaklaag. Doe er de appelen in en laat 5 minuten bakken op een zacht vuurtje. Keer ze halverwege om.
Verhit een andere pan en leg er de eendenfilets op hun velkant in. Het vuur moet heel heet zijn. Draai om zodra het is dichtgeschroeid en laat 1 tot 2 minuten bakken aan de vleeskant. Bestrooi met een beetje zout. Draai de filets nog eens op de velkant en laat ze op een matig vuur 5 tot 10 minuten bakken - al naargelang de dikte van de filets en volgens smaak (saignant of niet). Verwijder het braadvet systematisch met een lepel. Leg de eendenfilets in een bord en laat ze rusten.
Giet de azijn in de pan en deglaceer de aangebakken braadsappen. Giet er dan rode wijn bij en laat op een hevig vuur Ÿ inkoken. Neem de pan van het vuur. Doe er het vrijgekomen sap van de eendenfilets bij. Proef en breng eventueel verder op smaak.
Snij de filets in plakjes. Leg ze op een schotel. Doe er de appelen bij.
Zet de pan weer even op het vuur om de saus op te warmen. Giet ze over de eendenfilets. Versier met enkele plukjes peterselie.

Gestoofde paddenstoelen
Voor 4 personen
400 gram paddenstoelen
1/4 bot peterselie
1 teentje knoflook
1 koffielepel olijfolie
zout
versgemalen peper

Maak de paddenstoelen schoon. Hak de peterselie en de look samen fijn.
Vet een pan met antiaanbaklaag in met de olie. Stoof de paddenstoelen erin. Bestrooi ze met zout zodra ze in de pan liggen zodat ze hun vocht afgeven. Doe er de peterseliesalade bij.

Compote van gedroogde abrikozen met kaneel en vanille
Voor 4 personen
1 zakje thee
1 vanillepeul
1 kaneelstaafje
16 gedroogde abrikozen

Maak een grote kop thee klaar. Doe er de vanillepeul en het kaneelstaafje in.
Voeg er dan de gedroogde abrikozen bij.
Laat trekken op kamertemperatuur. Dien deze compote koud of lauw op.

Gepubliceerd door Paule Neyrat, diëtiste op 13/11/2007 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ