PUBLICITÉ

Evenwichtige afslankmenu's van mei - n°11

Gepubliceerd door Paule Neyrat, diëtiste op 06/05/2008 - 00h00
-A +A

Gazpacho van tomaat en komkommer als voorafje gevolgd door papillot van forel, en een heerlijke konijnenragout. Dit zijn onze gerechten van de week. Ze zijn bereid met weinig vet en dus licht, en ze zijn ook helemaal niet moeilijk om klaar te maken.

PUB

Menu 1: Gazpacho van tomaat en komkommer

Gazpacho van tomaat en komkommer
Papillot van forel met sinaasappel
Gebakken krielaardappeltjes
Yoghurt
Fruit
Volkorenbrood

Gazpacho van tomaat en komkommer
voor 4 personen
Ingrediënten
600 gram tomaten
1 komkommer
2 teentjes knoflook
1 citroen
1 eetlepel olijfolie
2 kleine sneetjes volkorenbrood
zout
peper

Dompel de tomaten 10 seconden onder in kokend water. Ontvel ze, haal de zaadjes eruit en snij het vruchtvlees in grote blokjes.
Was de komkommer en schil hem. Leg de schillen opzij.
Snij het vruchtvlees in blokjes en doe ze in een slakom. Dek de kom af met huishoudfolie en zet hem in de koelkast.
Pel de knoflookteentjes en snij ze in grote stukjes.
Doe de tomaten in de keukenmixer, samen met de komkommerschillen, de look, het citroensap en de olie. Mix alles tot een gladde, homogene massa.
Doe er een glas water bij en een tiental ijsblokjes en mix opnieuw. Breng op smaak met zout en peper.
Zet de gazpacho weg in de koelkast tot net voor het opdienen. Hij moet door en door koud zijn.
Toost het brood en snij het in blokjes. Doe die in een kop. Ze worden apart opgediend, samen met de komkommerblokjes.
Verdeel de broodkorstjes en de komkommerblokjes net voor het opdienen over de borden. Giet de gekoelde gazpacho erover.

Papillot van forel met sinaasappel
Verwarm de oven voor tot 180 °C (gasstand 6).
Leg de schoongemaakte forellen elk op een vel aluminiumpapier.
Snij een sinaasappel in schijven en verdeel die boven op de vissen. Strooi er wat zout en peper over. Sluit de pakketjes hermetisch af en leg ze 15 minuten in de oven.

Gebakken krielaardappeltjes
Schil de aardappelen niet, maar was ze en droog ze goed af.
Verhit een scheutje olijfolie in een kookpot en rol de aardappelen erin. Bestrooi met wat zout. Leg het deksel op de pot en laat 10 tot 15 minuten bakken. Schud de pot geregeld. Controleer met de punt van een mes of de aardappelen gaar zijn.


Menu 2: Konijnenragout

Rauwe tomaten met zout en basilicum
Konijnenragout
Kwark
Aardbeien met peper
Volkorenbrood

Rauwe tomaten met zout en basilicum
Snij de tomaten gewoon in kwartjes of in schijfjes.
Bestrooi ze met wat fleur de sel en fijngesnipperd basilicum.

Konijnenragout
voor 4 personen
Ingrediënten
1 konijn
600 gram aardappelen (ratte)
300 gram paddenstoelen
2 eetlepels olijfolie
100 gram kleine uitjes (diepgevroren)
1 kruidentuiltje
2,5 dl witte wijn
10 gram bloem
zout
peper

Snij het konijn in stukken. Schil de aardappelen. Was de paddenstoelen snel in wat water en snij de steeltjes met aarde eraan af.
Verhit 1 eetlepel olie in een stevige kookpot. Laat de stukken konijn aan alle kanten bruinen en laat ze daarna uitlekken op een vel keukenpapier.
Stoof de uitjes in de pot tot ze lichtjes beginnen te bruinen en haal ze eruit met een schuimspaan. Giet de olie weg en veeg de pot schoon met keukenpapier.
Doe de stukken konijn en de ui terug in de pot. Strooi de bloem erover en meng alles.
Voeg de wijn en het kruidentuiltje toe en breng op smaak met zout en peper.
Leg het deksel op de pot en laat 40 tot 45 minuten stoven op een zacht vuur.
Kook de aardappelen in 15 minuten gaar in licht gezouten water.
Giet ze af en doe ze in de pot bij het konijn. Laat nog 10 minuten stoven.
Verhit de rest van de olie in een koekenpan en bak de paddenstoelen op een hoog vuur. Doe ze daarna bij de ragout. Proef en breng eventueel verder op smaak.
Verwijder het kruidentuiltje. Doe de ragout in een diepe schotel of kom en dien op.

Aardbeien met peper
Pluk de steeltjes van de aardbeien en snij de aardbeien in grote stukken.
Geef enkele draaien van de pepermolen en besprenkel met een paar koffielepels balsamicoazijn.

Gepubliceerd door Paule Neyrat, diëtiste op 06/05/2008 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ