PUBLICITÉ

Evenwichtige afslankmenu's van maart - n°8

Gepubliceerd door Paule Neyrat, diëtist op 20/03/2007 - 00h00
-A +A

Het gaat er niet om om in een recordtempo 5 kilo of meer af te vallen, maar om uw ideale gewicht terug te vinden door van alles te eten zonder honger te lijden.

PUB
Overzicht

De menu's hieronder zijn evenwichtig en overvloedig. Ze zijn allemaal samengesteld volgens het volgende model:

. Ontbijt
Thee of koffie, eventueel met afgeroomde melk.
100 gram fruit
Kwark met 0 of 20% vet, onbeperkt
50 gram volkorenbrood

. Middagmaal
100 gram vlees (of 150 gram vis of 2 eieren)
minstens 200 gram groenten
50 gram brood (of 125 gram aardappelen of pasta of gekookte rijst)
2 potjes yoghurt natuur of kwark met 0 of 20% vet, onbeperkt
100 gram fruit

. Avondmaal minstens 200 gram groenten verwerkt in soep
50 gram vlees (of 75 gram vis of 1 ei)
50 gram brood (of 125 gram aardappelen of pasta of gekookte rijst)
2 potjes yoghurt natuur of kwark met 0 of 20% vet, onbeperkt
100 gram fruit

. Dagelijkse hoeveelheid vetstof: 5 gram boter en 10 gram olie
. Dagelijkse hoeveelheid suiker: 5 gram

Eet langzaam en stop zo gauw u een verzadigd gevoel krijgt. Stap of beweeg minstens 1 uur per dag. Zet uw weegschaal in de kast: het heeft geen zin om u vaak te wegen, één keer per maand volstaat.

Menu

* Salade van geraspte wortelen met fruit
Meng enkele soorten fruit (sinaasappelpartjes, blokjes appel) onder de geraspte
wortelen. Het sap ervan zorgt meteen voor de smaak: olie hoeft dus niet! Wat zout en
peper volstaan.

* IJsgekoelde groenten met mantelschelpen
4 personen

Ingrediënten
1 bosje jonge wortelen
150 gram zilveruitjes
8 tenen knoflook
4 takjes grof bieslook
1 bot groene asperges
200 gram tuinbonen (diepvries)
1 blokje gevogeltebouillon
1 eetlepel olijfolie
20 verse of diepgevroren mantelschelpen (kleine coquilles)

Maak de wortelen schoon, de uien, de look en het bieslook. Snij deze laatste in staafjes van ongeveer 5 cm. Was de asperges en schraap ze, snij de harde onderkant af, snij de stelen in tweeën. Ontdooi de bonen. Doe het bouillonblokje in 3 dl water en verwarm en laat lichtjes inkoken. Verhit de olie in een kookpot op een zacht vuur. Doe alle groenten behalve de asperges erin en roer goed. Leg het deksel op de pot en laat 5 minuten stoven op een heel zacht vuur. Giet de ingekookte bouillon erbij. Laat nog eens 15 minuten koken. Doe de asperges erbij en laat nog eens 5 tot 7 minuten koken. Controleer met de punt van een mes of de asperges gaar zijn.
Doe de schelpen erbij. Laat 2 minuten koken als ze vers zijn, 5 minuten als ze uit de diepvries komen. Roer intussen voorzichtig. Proef en breng eventueel verder op smaak met zout en peper. Dien warm op.

* Fruitsla
Maak een slaatje van een sinaasappel en een appel (of een ander soort fruit naar keuze). Doe een peer, enkele blaadjes verse munt en enkele druppels citroensap in de keukenmixer en maak er een coulis van. Meng de coulis onder het fruit, het geeft uw slaatje wat extra smaak.

Menu

* Salade van prinsessenbonen en tomaten met munt
4 personen

Ingrediënten
200 gram prinsessenbonen
15 kerstomaten
3 takjes verse munt
1 eetlepel balsamicoazijn:
10 paddenstoelen
1 citroen
enkele blaadjes sla
1 eetlepel olijfolie
fleur de sel
versgemalen peper

Snij de topjes van de bonen en was de bonen. Kook ze beetgaar in lichtgezouten water. Giet af en laat afkoelen. Was de tomaten en snij ze in tweeën. Pluk de muntblaadjes van de takjes. Versnipper enkele blaadjes en hou de rest apart. Doe de tomaten in een kom, besprenkel met de balsamicoazijn, voeg de versnipperde munt toe, meng voorzichtig en laat marineren. Maak de paddenstoelen schoon en snij ze in schijfjes. Leg ze in een diep bord en besprenkel met het sap van de citroen om verkleuring te vermijden.
Was de sla en dep ze droog. Schik de blaadjes sla op een schotel, leg er de tomaten op, de boontjes, de paddenstoelenschijfjes en de apart gehouden muntblaadjes. Besprenkel met de olijfolie. Strooi er wat fleur de sel over en ruim wat peper uit de pepermolen.

* Varkenshaasje met artisjokkenharten
Verhit één eetlepel olie in een kookpot en bak het varkenshaasje aan alle kanten goudbruin aan. Haal het vlees uit de pot. Giet de olie weg en veeg de pot schoon. Doe er de uien in en laat ze op een zacht vuurtje stoven. Leg het vlees weer in de pot. Voeg een beetje kalfsfond toe en een glaasje witte wijn. Doe de artisjokkenharten erbij (uit blik) en snij ze aan het eind van de kooktijd in tweeën.

* Brochette van ananas met lichte Catalaanse flan
4 personen

Ingrediënten
5 dl magere melk
1 vanillepeul
4 eierdooiers
20 gram suiker
1 onbespoten sinaasappel (schil)
1 citroen
1 kleine ananas
verse munt

Verwarm de melk. Snij de vanillepeul open en schraap er met een mes de zaadjes uit.
Doe de peul en de zaadjes in de pot bij de melk. Haal de pot van het vuur zo gauw de melk begint te koken. Laat 10 minuten trekken. Verwarm de oven voor op 150 °C.
Doe de eierdooiers en de suiker in een kop. Klop stevig op. Giet er de melk voorzichtig kloppend bij. Rasp de schil van een sinaasappel en doe hem erbij. Giet het mengsel in 4 ovenvaste kommetjes. Zet 30 minuten in de oven. Haal de schoteltjes uit de oven. Laat afkoelen. Zet ze 10 minuten in de diepvriezer om de flan wat te laten opstijven. Schil intussen de ananas en snij het vruchtvlees in kleine blokjes. Maak er 12 brochettes mee. Geef deze bij de flan. Versier met enkele blaadjes munt.

Gepubliceerd door Paule Neyrat, diëtist op 20/03/2007 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Evenwichtige afslankmenu's van juni - n°13 Geüpdatet op 05/06/2007 - 00h00

Het gaat er niet om dat u in een recordtempo 5 kilo of meer afvalt, maar dat u uw ideale gewicht terugvindt door van alles te eten zonder honger te lijden. Voor de twaalfde week hebben we kleine schotels op het menu staan, zoals knorhaanfilet met erw...

Meer artikels