PUBLICITÉ

Evenwichtige afslankmenu's van april - n°12

Gepubliceerd door Paule Neyrat, diëtist op 24/04/2007 - 00h00
-A +A

Het gaat er niet om om in een recordtempo 5 kilo of meer af te vallen, maar om uw ideale gewicht terug te vinden door van alles te eten zonder honger te lijden.

PUB
Overzicht

Menu

Gegrild rundsvlees
Bak in de oven of op de grill een plak rundvlees uit de dikke lende, de spin (spier vlak boven het heupbeen) of de schoudermuis. Dat zijn magere stukken. Als u rumsteak verkiest, snij dan eerst zorgvuldig al het vet weg.

Nieuwe aardappelen met peultjes en stukjes tomaat
Ingrediënten
Voor 4 personen

400 tot 600 gram nieuwe aardappelen
600 gram peultjes
8 trostomaten
1 witte ui
1 koffielepel olijfolie
1 takje tijm
1/2 blad laurier
1 takje rozemarijn
2 teentjes knoflook
fijne tuinkruiden
zout
peper

Veeg de nieuwe aardappelen met een sponsje schoon. Was ze goed. Top de peultjes en was ze. Ontvel de tomaten, verwijder de zaadjes en snij ze in stukken. Pel de ui en hak hem fijn. Verhit de olie in een braadpot en stoof de ui glazig. Doe de tomaten erbij, samen met de rozemarijn, de tijm, de laurier en de ongepelde, geplette knoflookteentjes. Bestrooi met wat zout. Laat ongeveer 20 minuten stoven tot de tomaten helemaal zacht zijn en al het groentevocht verdampt is. Proef en breng eventueel verder op smaak. Kook de aardappelen 10 tot 15 minuten (al naargelang de grootte) in licht gezouten water. Controleer met de punt van een mes of ze al gaar zijn. Doe de peultjes in een pot met licht gezouten kokend water. Laat ongeveer 10 minuten koken, maar hou ze wel beetgaar. Haal ze uit het water en schrik ze meteen onder koud stromend water om verkleuren te voorkomen. Schik de aardappelen, de peultjes en de stukjes tomaat op een schotel. Bestrooi met de versnipperde tuinkruiden. Dien meteen op samen met het gegrilde rundvlees. (De hoeveelheid groenten is overvloedig. Een voorgerecht hoeft niet.)

Sla van fruit in een gelei van gevanilleerde rosé
Ingrediënten
Voor 4 personen

1 bakje frambozen
1 bakje aardbeien
1 kiwi
1 sinaasappel
2 vanillepeultjes
2 blaadjes gelatine
2 dl rosé
1 eetlepel suiker
2 takjes verse munt

Was de aardbeien, haal de steeltjes eraf en snij ze in tweeën. Schil de kiwi en snij hem in schijfjes. Schil de sinaasappel tot op het vruchtvlees en verdeel hem in partjes. Snipper de muntblaadjes van één takje fijn. Zet alles, samen met de frambozen, koel weg.
Snij de vanillepeultjes in de lengte doormidden. Week de gelatineblaadjes in ruim koud water. Verwarm de wijn samen met de suiker en de vanillepeultjes. Haal de pot net voor het koken van het vuur. Wring de gelatineblaadjes uit, doe ze bij de wijn en meng goed. Laat afkoelen. Verdeel het fruit en de munt mooi over de borden of op een schotel. Doe het sap van het fruit bij de gelei. Meng goed. Giet over het fruit in de borden (of de schotel) en zorg dat al het fruit mooi bedekt is. Zet minstens 1 uur in de koelkast.
Pluk net voor het opdienen de muntblaadjes van het andere takje en verdeel over het fruit.

Menu

Kalfslapje met tomaten en gemengde sla
Maak een tomatensaus klaar: snij de tomaten in kwartjes en stoof ze met een fijn gesnipperd sjalotje en een gesnipperd teentje knoflook kort op een hevig vuur tot al het vocht verdampt is. Vet een pan met antiaanbaklaag in met een kwastje en bak de kalfslapjes erin. Dien ze op op een bedje van gemengde sla. Een vinaigrette hoeft niet:
de sla krijgt genoeg smaak door de tomatensaus.

Risotto met kerrie en groenten
Ingrediënten
Voor 4 personen

8 kleine witte uitjes
1 rode paprika
1 courgette
200 gram bloemkoolroosjes
1 citroen
1/2 blokje gevogeltebouillon
1 eetlepel olijfolie
120 gram rijst
1 koffielepel kerriepoeder
zout
peper

Maak de uitjes, de paprika en de courgette schoon. Snij de uitjes in tweeën. Verwijder de zaadlijsten en het zaad van de paprika en snij hem in heel kleine blokjes. Doe hetzelfde met de courgette. Was de bloemkoolroosjes. Laat ze ongeveer 15 minuten koken in licht gezouten water met het sap van de halve citroen. Los het halve bouillonblokje op in 5 dl warm water. Verhit de olie in een braadpot en doe de uitjes erin. Stoof 10 minuten onder voortdurend roeren. Doe de rijst erbij en meng goed tot de rijst glanst. Giet dan een derde van de bouillon erbij, en voeg de stukjes paprika en courgette toe. Wacht tot de bouillon is opgenomen en doe er dan nog een derde van de bouillon bij. Los het kerriepoeder op in de rest van de bouillon en giet dit mengsel bij de rijst zodra al het vocht verdampt is. Breng op smaak met peper en zout. Laat de rijst alles samen 18 minuten koken. Laat de bloemkoolroosjes uitlekken en doe ze bij de rijst. Proef en breng eventueel verder op smaak. Dien heet op.

Geitenkaasje met venkel
Ingrediënten
4 personen

500 gram geitenkaas in vaatje
1 kleine courgette
1 citroen
1 koffielepel piment d'Espelette (Baskische chilipeper)
1 venkelknol
1/4 bosje peterselie
1 bosje bieslook
zout
versgemalen peper

Laat de geitenkaas 2 uur uitlekken in een zeef. Was de courgette. Snij ze met een dunschiller in fijne reepjes. Schik ze op een schotel, bestrooi met zout en het piment en besprenkel met het sap van de citroen. Laat 1 uur marineren.
Verwijder de buitenste bladeren van de venkel. Snij de rest in fijne reepjes en hak die grof. Was de peterselie, dep ze droog en verwijder de steeltjes. Was het bieslook en dep het droog. Snipper beide kruiden fijn. Meng in een saladekom de goed uitgelekte geitenkaas, de venkel en de fijne kruiden. Breng op smaak met zout en versgemalen peper en meng goed. Laat de courgettereepjes uitlekken. Bedek er de bodem van een andere kleinere saladekom mee. Hou enkele reepjes apart. Leg de kaas op de courgette. Rol de apart gehouden courgettereepjes op en leg ze erop. Dien goed koel op.

Gepubliceerd door Paule Neyrat, diëtist op 24/04/2007 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ