PUBLICITÉ

Euromelanoma: de nieuwe campagne gaat van start

Gepubliceerd door Marion Garteiser op 02/05/2011 - 14h58
-A +A

Wilt u zich gratis laten controleren op melanomen? Dat kan, want elk jaar organiseert Euromelanoma in het voorjaar een gratis screeningsdag.

PUB

Elk jaar gratis screening

De vereniging Euromelanoma organiseert elk jaar een dag waarop risicopersonen zich kunnen laten onderzoeken op eventuele huidletsels die kankerverwekkend kunnen worden. Op die manier wil de vereniging haar steentje bijdragen tot de preventie van huidkanker, het melanoom op kop. De screening richt zich alleen tot risicopersonen, niet tot donkere huidtypes want die lopen zo goed als geen gevaar. Om zoveel mogelijk mensen ervan te laten genieten is de campagne dit jaar uitgebreid tot een volledige week, de week van 16 mei. Wil u van deze gelegenheid gebruik maken? U hoeft zich enkel in te schrijven op de website www.euromelanoma.org. Daar vindt u ook een lijst van de deelnemende dermatologen.

 

Screening van cruciaal belang tegen melanomen

Het melanoom is de ergste vorm van huidkanker. Anders dan vaak wordt gedacht, ontwikkelt het zich niet uitsluitend vanuit schoonheidsvlekken (in amper 30 tot 50% van de gevallen ontstaat het vanuit een al bestaande schoonheidsvlek). Melanomen lijken in het beginstadium wel op schoonheidsvlekken. Daarom wordt ook aangeraden om ze nauwgezet in de gaten te houden. Melanomen zijn bijzonder agressief, maar bij vroegtijdige opsporing kunnen ze goed behandeld worden. Zo blijkt uit de statistieken dat het sterftecijfer in Europa stabiel is of zelfs lichtjes daalt, en dat ondanks het stijgende aantal gevallen. Als ze in het prille beginstadium worden ontdekt, bedragen de overlevingskansen voor de volgende vijf jaar 90 tot 95%. Het is dus belangrijk om regelmatig een opsporingsonderzoek te laten uitvoeren. Tijdens dit onderzoek kunnen eventuele andere minder ernstige, maar ook veel voorkomende vormen van huidkanker worden opgespoord.

 

Gepubliceerd door Marion Garteiser op 02/05/2011 - 14h58
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
dukanfan1234

Dat is allemaal goed en wel ,die melanoomweek ,maar..... als je je wil laten inschrijven ,is er in je eigen streek geen enkele deelnemende arts te vinden ,en in een stad 20 km verder vind je dan een enkele arts die 2u daarvoor uittrekt ,en als je dan klikt op een van die uren :is alles volzet !!!!!!!
Dus die gratis screening ,is volgens mij ,een storm in een glas water ,of veel geblaat voor weinig wol !!

mikkel

klopt, nog nooit is het me gelukt om in te schrijven! Hoe vroeg ik ook probeer, 't lijkt net of er alleen "voorbehouden" plaatsen (hebben) bestaan???

Van misleiding gesproken!

PUBLICITÉ
Lees ook
Euromelanoma: een week om kanker te lijf te gaan Geüpdatet op 11/04/2012 - 09h04

In de week van 7 mei 2012 voert Euromelanoma campagne om het grote publiek en de mensen uit de gezondheidssector te wijzen op de gevaren van huidkanker . Huidkanker is de meest voorkomende vorm van kanker in Europa.

Spoor zelf huidkanker op! Gepubliceerd op 17/08/2016 - 16h40

Iedereen kan huidkanker opsporen . Dit zelfonderzoek berust op het zorgvuldig screenen van elk stukje huid op zoek naar mogelijke aanwijzingen. Maar welke zijn die aanwijzingen die u op uw huid en op die van uw partner kunt ontdekken en die u op het...

Melanoom: loop ik een risico en wat eraan doen? Gepubliceerd op 06/08/2012 - 21h45

Hoewel melanoom slechts 10% van alle huidkankers uitmaakt, is het bijzonder agressief en is de prognose slecht. Melanoom wordt dan ook beschouwd als de ernstigste huidkanker . Vandaar het belang van een goede preventie en een tijdige opsporing.

Meer artikels