PUBLICITÉ

Eten op reis: gevaren en oplichterij

Gepubliceerd door Paule Neyrat, diëtiste op 24/07/2015 - 09h20
-A +A

Voeding en voedingswaren spelen een belangrijke rol als we op vakantie zijn.

Reizigersdiarree of turista oplopen, is geen pretje en kan uw vakantie compleet vergallen. Minder erg, maar heel onaangenaam is slecht eten op restaurant of op de terugweg naar het logement vaststellen dat het zogenaamde lokale product dat u peperduur hebt betaald in werkelijkheid een industrieel product is dat op de koop toe ingevoerd is. Een overzicht van de kleine dingen waarop u moet letten om gevaren en oplichters te vermijden.

PUB

Turista: hoe vermijden?

Wees op uw hoede met elk levensmiddel dat u los op straat koopt: stukken meloen, ijsjes, broodjes, enz. Ze hebben liggen ‘marineren’ in de zon en de hygiëne van de verkopers en hun tentje laat vaak te wensen over. Koop deze waren liever in een supermarkt.

Als u in een heel ver of exotisch land bent, drinkt u best geen kraantjeswater. Vergeet op restaurant de karaf  met water en vraag om de fles water die u bestelt in uw bijzijn open te maken. Als de dop er al af is, is de fles heel waarschijnlijk gevuld met kraantjeswater. Dit soort oplichterij komt veel voor.

Rauwe groenten en fruit houden een groot risico op turista in. Ga eerder voor gestoofde of gekookte groenten en kies voor fruit dat u zelf schilt nadat u uw handen gewassen hebt. De mensen die uw fruitsla klaarmaken, doen dat zelf misschien niet altijd!

Zorg er ook voor dat iedereen in het gezin regelmatig en overal zijn handen wast. En stop vochtige tissues of een ontsmettende vloeistof in uw tas als u op stap gaat.

Restaurants: welke moet u mijden?

Om te voorkomen dat u opgelicht wordt en/of na het eten ziek en/of ontgoocheld bent, gaat u best niet overhaast te werk. Stap dus niet om het even welk restaurant binnen, ook niet als u ergens een uitstap maakt en uitgehongerd bent. 

Hebt u geen papieren gids mee? Verken dan veiligheidshalve vooraf het terrein op internet. Tripadvisor geeft tips voor restaurants over de hele wereld. Lees de commentaren van de klanten. Zo kunt u de restaurants mijden veel negatieve kritiek krijgen. 

Maakt u een avontuurlijke tocht? Stap dan nooit een restaurant binnen zonder eerst de menukaart te bekijken die buiten hangt of staat. Ziet u geen kaart? Zet uw tocht dan voort of ga naar binnen en kijk de kaart in voor u aan tafel gaat zitten.

Als de kaart oneindig lang is, gaat het zeker om industrieel bereide gerechten, wat ook het niveau van het huis is. Laat u in dat geval ook niet misleiden door omschrijvingen zoals «van de chef», «snel klaar » of «zelfgemaakt ». De ‘kok’ van dienst, en dat is niet vaak een gediplomeerd kok (soms is het de bordenwasser!), hoeft maar drie grepen peterselie bij een diepgevroren paella te doen en die in de micro-oven op te warmen om er de term «van het huis» te kunnen opkleven.

Als u aan een tafel hebt plaatsgenomen, ga dan meteen even op verkenning in de toiletten. Zijn ze vuil? Vertrek dan weer en bedenk een of ander excuus. De kans is namelijk groot dat de hygiëne in dat restaurant niet meteen de grootste zorg is en dat u ’s anderendaags ziek bent. 

Gepubliceerd door Paule Neyrat, diëtiste op 24/07/2015 - 09h20

http://www.tripadvisor.fr http://www.bienvenue-a-la-ferme.com/le-reseau

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Een efficiënt voedingsbeheer van het gezin Gepubliceerd op 07/09/2012 - 11h49

Een gezin goed voeden is geen kinderspel! Er komt van alles bij kijken: budgetbeheer, het tijdrovende boodschappen doen, het koken zelf, om nog niet te vergeten dat de maaltijd ook evenwichtig en lekker moet zijn. Kortom: de traditionele huishoudelij...

Hoe om te gaan met stress op het werk? (Slot) Geüpdatet op 04/07/2006 - 00h00

In een vorig artikel zagen we dat stress op het werk op verschillende manieren tot uiting kan komen. Om te beletten dat uw gezondheid eronder gaat lijden en dat u in een spiraal van chronische ziekten belandt, is het belangrijk dat u ermee leert omga...

Zakenlunchen: hou ze lekker én gezond! Geüpdatet op 02/03/2004 - 00h00

Zakenlunchen zijn één van de aangename aspecten van het werk. Toch kunnen ze een grote bron van frustratie zijn voor wie zichzelf alles of integendeel niets ontzegt. Dat geldt des te meer voor mensen die hartproblemen hebben gehad.

Meer artikels