PUBLICITÉ

Esthetische chirurgie: verborgen risico's

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 02/01/2013 - 11h02
-A +A

Hoewel het tegenwoordig alledaags geworden is, moet de beslissing om een esthetische ingreep te ondergaan goed overwogen worden.

Deze zoektocht naar fysieke schoonheid, nauw verbonden met het zelfbeeld en andere psychologische factoren, moet ook bekeken worden in functie van de psychologische risico's.

PUB

Welbekende lichamelijke risico's

Dit zijn op de eerste plaats de risico's die verbonden zijn aan de lokale of algemene anesthesie, die noodzakelijk is om de ingreep te kunnen uitvoeren.

Er kunnen eventueel ook problemen optreden met de genezing van het litteken - ook al kunnen de risico's dankzij de huidige technieken tot het minimum beperkt worden - of met infectie.

Esthetische chirurgie houdt ook een psychologisch risico in

In haar boek "La beauté sur mesure", buigt Francoise Millet-Bartoli zich over de psychologische aspecten van esthetische chirurgie en over de mogelijke psychologische risico's wanneer men ervoor kiest om zijn uiterlijk te veranderen.
Het eerste risico houdt in dat men een bestaand probleem zou kunnen verergeren.

Als de zin om een perfecte, rechte neus te hebben de uiting is van een verborgen depressie, dan zal esthetische chirurgie de situatie niet verbeteren. Door het zelfbeeld te verstoren, zou het probleem zelfs kunnen verergeren.

Het gebeurt dat geopereerde patiënten zichzelf niet meer herkennen in hun nieuw uiterlijk. Soms is dat zelfs al het geval na een kleine ingreep. Het risico bestaat dat deze mensen zich telkens opnieuw laten opereren omdat hun 'referentie'-uiterlijk verdwenen is.

 

Initialement publié par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 02/09/2008 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 02/01/2013 - 11h02

Françoise Millet-Bartoli: "La beauté sur mesure", uitg. Odile Jacob, augustus 2008

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Esthetische chirurgie en het risico op zelfmoord Geüpdatet op 17/10/2006 - 00h00

Het verband tussen beiden kan verrassend lijken, maar het is wel reëel én aanzienlijk. Volgens een Canadese studie blijkt dat het aantal zelfmoorden bij vrouwen die esthetische chirurgie ondergingen voor een borstprothese 73% hoger is dan bij vrouwen...

Kringen onder de ogen: niet-chirurgische remedies Gepubliceerd op 22/11/2016 - 15h43

Lichte kringen kunnen gecamoufleerd worden met make-up of door het aanbrengen van drainerende crèmes voor de contour van de ogen , het zijn remedies die relatief omslachtig zijn voor een weinig duurzaam resultaat. De esthetische geneeskunde biedt van...

Meer artikels