PUBLICITÉ

Esthetische chirurgie: de patiënten zijn mensen zoals u en ik!

Gepubliceerd door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 27/09/2005 - 00h00
-A +A

De American Society of Plastic Surgeons (ASPS), een Amerikaanse vereniging van plastische en esthetische chirurgen, onderzocht de motivatie van de patiënten die een beroep doen op hun hulp. Verrassing: de patiënten die kandidaat zijn voor een esthetische ingreep zijn niet diegenen die u denkt!

PUB

Nee, het zijn geen luierende en rijke vrouwen van vijftig jaar of ouder die overwegen om een esthetische ingreep te ondergaan! Ook jonge moeders, de jongen die u koffie brengt in het café om de hoek of ook nog uw collega doen een beroep op esthetische chirurgie.

Mensen als u en ik

Om hun patiënten beter te leren kennen, ondervroeg de ASPS 644 personen die een esthetische ingreep overwogen binnen de twee jaar. De patiënten kwamen uit alle uithoeken van de Verenigde Staten en 85% van de patiënten waren vrouwelijk en blank. Een derde van de mensen die een ingreep wilden, had een gemiddeld jaarlijks inkomen van 30.000 Amerikaanse dollars, 41% kon rekenen op een inkomen tussen de 31.000 en de 60.000 en 16% op 61.000 à 90.000 US dollar. Niet meer dan 13% van de bevraagde personen had een inkomen van meer dan 90.000 USD per jaar. Net zo divers als het inkomen, waren de leeftijdscategorieën. De kandidaten voor een interventie liepen van 26% in de leeftijdscategorie van 18 tot 29 jaar, 38% van 30 tot 49 jaar en 38% in de categorie van de vijftigplussers. 81% van de patiënten onderging nog nooit een esthetische ingreep en 19% van de respondenten had minstens een operatie achter de rug.

Niet uit narcisme

De meerderheid van de patiënten die deelnamen aan het onderzoek, was ervan overtuigd dat de esthetische chirurgie een verbetering zou opleveren op emotioneel, psychisch en sociaal vlak. De meerderheid wilde weliswaar zijn look verbeteren, maar niet uit ijdelheid. De meeste patiënten associëren esthetische chirurgie met een verbetering van een lichaamsdeel dat hen hindert of dat ze ontsierend vinden en waardoor ze ontevreden en ongelukkig worden. Op de vraag waarom ze zich lieten opereren, antwoordde 75% van de kandidaat-patiënten dat ze hun fysiek uiterlijk wilden verbeteren, dat ze meer aantrekkelijker wilden worden en in betere gezondheid wilden verkeren. Bijna 70% van de patiënten beoogt een verbetering op emotioneel en psychologisch vlak en op het vlak van zelfbeeld en zelfvertrouwen. 45% van de bevraagden -meer mannen dan vrouwen- hoopte dat de ingreep ook een sociaal voordeel zou opleveren (beter geaccepteerd worden en aantrekkelijker gevonden worden). Voor meer dan 85% van de respondenten halen de voordelen van een chirurgische ingreep het ruimschoots op de risico's verbonden aan de ingreep. Ze denken dat de risico's minimaal zijn als ze bij een chirurg met een goede reputatie terecht komen.

Gepubliceerd door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 27/09/2005 - 00h00 www.plasticsurgery.com
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Esthetische chirurgie en het risico op zelfmoord Geüpdatet op 17/10/2006 - 00h00

Het verband tussen beiden kan verrassend lijken, maar het is wel reëel én aanzienlijk. Volgens een Canadese studie blijkt dat het aantal zelfmoorden bij vrouwen die esthetische chirurgie ondergingen voor een borstprothese 73% hoger is dan bij vrouwen...

Meer artikels