PUBLICITÉ

Escherichia coli O157H7: een angstaanjagende bacterie...

Gepubliceerd door Nicolas Rousseau, diëtist en voedingsdeskundige op 09/09/2009 - 00h00
-A +A

Een recent geval van voedselvergiftiging in een verzorgingsinstelling in Ieper legt eens te meer de nadruk op de noodzaak van een correcte hygiëne in de keuken. Sommige bacteriën, zoals de coli O157H7 die voedselvergiftiging veroorzaakt, kunnen een heuse bedreiging zijn voor de gezondheid.

PUB

Op 8 augustus jl. liepen vijf personen die in een verzorgingsinstelling in Ieper verblijven hemorragische colitis op. De aandoening was zo erg dat vier van hen in het ziekenhuis moesten worden opgenomen. Zij staan nog altijd onder medisch toezicht.

Een goede indicator voor de hygiëne

De onderzoeksresultaten toonden aan dat het om een voedseltoxi-infectie te wijten aan de coli O 157H7 gaat. Die bacterie komt onder meer voor in rauw of niet goed gebakken vlees, maar ook in oppervlaktewater of uitwerpselen van dieren.
Rauw fruit en rauwe groenten kunnen ook besmet geraken op het veld, via de grond of slecht gecomposteerde mest, water, manipulatiefouten en wilde dieren.
De bacterie kan ook van de ene persoon doorgegeven worden aan de andere. Dat kan onder meer het geval zijn bij ongewassen handen.

Een gevaarlijke microbe

Bacteriën van het Coli-type veroorzaken meestal diarree, maar ze kunnen makkelijk behandeld worden. Dat geldt niet voor de O157H7 bacterie.
De symptomen kunnen op een paar uur tijd optreden tot tien dagen na de besmetting met de bacterie. Ze gaan gepaard met felle buikkrampen en in sommige gevallen met bloederige diarree (hemorragische colitis).
De meeste patiënten herstellen na zeven à tien dagen, maar tot 15% van de slachtoffers kunnen kampen met een hemolytisch en uremie-syndroom, een ongewone nier- en bloedaandoening die dodelijk kan zijn of voor aanzienlijke restletsels kan zorgen, vooral bij gevoelige personen (ouderen, kleine kinderen, enz.). Kortom, dit soort infecties moet altijd serieus genomen worden.

Gepubliceerd door Nicolas Rousseau, diëtist en voedingsdeskundige op 09/09/2009 - 00h00 Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV)
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Barbecue : de gevaren van gehakt Gepubliceerd op 22/06/2016 - 11h00

In de zomer wordt er vaak gekozen voor een barbecue, maar het is uitkijken geblazen als u kiest voor gehakt vlees. Voor hamburgers bijvoorbeeld.. Om besmetting met de Escherichia coli te vermijden, moet u een aantal maatregelen in acht nemen.

Op het menu: linzen Geüpdatet op 19/11/2002 - 00h00

De herfst is het seizoen bij uitstek om peulvruchten te nuttigen. De grote chef-koks hebben linzen weer populair gemaakt door ze te combineren met 'edele' producten, zoals ganzenlever.

Meer hygiëne in de keuken! Gepubliceerd op 27/09/2010 - 00h00

Voedselveiligheid wordt tegenwoordig hoog in het vaandel gedragen, en toch zijn er nog geregeld gevallen van voedselvergiftiging . Opvallend is wel dat het gros daarvan toe te schrijven is aan een gebrek aan hygiëne van de handen. Tijd voor een hygië...

Meer artikels