PUBLICITÉ

Escherichia Coli-bacterie in Duitsland: hoe bescherm ik me?

Gepubliceerd door Marion Garteiser op 06/06/2011 - 18h30
-A +A

De "dodelijke komkommer", al dagen hét gespreksonderwerp in de media, blijkt dan toch niet zo dodelijk te zijn. De epidemie is helaas wel een feit. Enkele tips om u beter te beschermen tegen de Escherichia coli-bacterie.

PUB

Escherichia coli-epidemie

In Noord-Duitsland zijn nu al 29 doden geteld en ook in andere landen zijn mensen ziek geworden, de meesten kwamen uit Duitsland. De situatie is dus zorgwekkend. De bacterie die de paniek veroorzaakt, behoort nochtans tot een veel voorkomende familie van bacteriën, de escherichia coli. Alleen is de stam die nu circuleert - de enterohemorragische escherichia coli of EHEC-bacterie -  extreem gevaarlijk. Ze veroorzaakt infectieuze diarree (die wordt veroorzaakt door de bacteriën die de darmen koloniseren) die begint als een klassieke maag-darmontsteking, maar die in heel ernstige gevallen tot nierfalen en sterfte kan leiden.

 

Geen komkommer meer eten om te ontsnappen aan de escherichia coli?

Dat is het slechtste idee dat u maar kunt hebben. De Spaanse komkommer werd oorspronkelijk als de boosdoener aangewezen, nu blijkt dat de groente helemaal niets te maken heeft met de epidemie. De bron van de bacteriën is nog altijd niet bekend. Het heeft dus geen zin alle voedingswaren te mijden die drager van de bacterie zouden kunnen zijn, want dan zouden we alles moeten schrappen, zowel groenten, fruit als vlees. Zo’n reactie is overdreven en vooral ook totaal nutteloos. Onze voeding is gewoon niet steriel, en dat zal ze nooit zijn. We krijgen dagelijks bacteriën binnen. Het gaat er niet om ze uit te schakelen. We moeten er gewoon voor zorgen dat onze voeding er niet zó veel bevat dat we er ziek van kunnen worden.

 

Gepubliceerd door Marion Garteiser op 06/06/2011 - 18h30

Pr Anne Simon, microbioloog in het Universitair Ziekenhuis Saint-Luc Brussel

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Cranberry’s tegen blaasontsteking: ja, maar… Geüpdatet op 05/04/2011 - 12h13

Er bestaan nog geen glasharde wetenschappelijke bewijzen dat de cranberry – of Amerikaanse bes - helpt tegen blaasontstekingen en andere urineweginfecties , maar de artsen zijn wel enthousiast. Maar let op, niet alle bessen gelijk…

De cranberry: doeltreffend tegen urine-infecties Gepubliceerd op 08/06/2018 - 13h01

De cranberry is een kleine rode bes afkomstig uit Noord-Amerika en Canada. Daar wordt ze al generaties lang gewaardeerd om haar gunstige invloed op de gezondheid. Bij ons is de cranberry nu erkend als bron van antioxidanten .

Meer artikels