PUBLICITÉ

Erfelijke ijzerstapelingsziekte maakt 50.000 Belgen ziek.

Gepubliceerd door Dr. Peter Mareen op 19/08/2003 - 00h00
-A +A

1 op 300 landgenoten lijdt aan erfelijke hemochromatose, een ziekte waarbij teveel ijzer wordt opgeslagen in het lichaam. Een frequente maar vaak miskende aandoening. Vroegtijdige opsporing is nochtans een noodzaak.

PUB

Niet zeldzaam

Erfelijke hemochromatose is de meest voorkomende erfelijke aandoening in ons land. Toch kennen weinig mensen de ziekte. Veel artsen gaan er zelfs van uit dat de kwaal zeldzaam is. Niets is minder waar. Wanneer de ziekte te laat wordt vastgesteld treedt schade aan de organen op. Vroegtijdige diagnose en behandeling zijn een must. De therapie bestaat uit aderlatingen; hierdoor wordt het overtollige ijzer afgevoerd.

Orgaanschade

Bij erfelijke hemochromatose neemt het lichaam meer ijzer uit de voeding op dan hetnodig heeft. Omdat het lichaam dit teveel aan ijzer niet kan afvoeren, wordt hetopgeslagen in de lever en andere organen. Afhankelijk van de plaats waar het ijzer zich opstapelt treden symptomen op. Bij ijzerstapeling in de lever kan levercirrose of zelfs leverkanker ontstaan. Gebeurt het in de alvleesklier dan kan diabetes het gevolg zijn. Ook het hart en de gewrichten zijn een mogelijk doelwit van de ziekte. Wanneer de kwaal niet op tijd wordt behandeld heeft dit een nefaste invloed op de levensverwachting.

Gepubliceerd door Dr. Peter Mareen op 19/08/2003 - 00h00 J. Dierick, A. Sijs, H. Vanhouteghem, K. Demey, P. Mareen. Diagnose van erfelijke hemochromatose. Hotspot Ziekenhuis Maria Middelares Gent, juni 2002.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Hemochromatose: als je te veel ijzer in je lichaam hebt Gepubliceerd op 26/02/2013 - 11h58

Hemochromatose is in de meeste gevallen een overgeërfde ziekte en wordt gekenmerkt door een teveel aan ijzer. Eén op de 300 Belgen heeft er last van en elk jaar overlijden mensen aan de aandoening. Om ervoor te zorgen dat hemochromatose niet langer f...

Hemochromatose: wat zijn de tekenen? Gepubliceerd op 08/06/2016 - 11h47

Hebt u al gehoord van hemochromatose ? Het is de meest voorkomende erfelijke ziekte bij het blanke ras. Tegenwoordig bestaan er erfelijkheidstests om ze op te sporen. Maar wat zijn de tekenen die op een mogelijke hemochromatose kunnen wijzen?

Meer artikels