PUBLICITÉ

Erectie: een kwestie van voldoende hardheid

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 26/03/2013 - 10h46
-A +A

Een erectie is de penis die groter en stijf wordt, dat is bekend… Maar wat betekent dat precies?

Wat is "normale" stijfheid tijdens de erectie? Wanneer moet een man naar de arts als zijn penis volgens hem niet stijf genoeg is of niet stijf genoeg naar zijn zin? En hoe moet hij daarover denken?

PUB

Hoe komt het dat een erectie hard wordt?

Bij een erectie wordt de penis stijf omdat hij gevuld wordt met bloed. Bij stimulatie gaan de spieren aan de basis van de penis namelijk ontspannen, waardoor het bloed de zwellichamen kan vullen. Die zwellichamen zijn twee cilindervormige, in de lengte lopende kamers aan weerszijden van de penis. Ze zijn omgeven door een soepel, maar heel resistent vlies. Door de bloedstuwing wordt dat weefsel opgerekt en wordt het vervolgens hard. Dat is de erectie.

Maar er zijn heel veel oorzaken die dat mechanisme kunnen verstoren:

  • Te hoge cholesterol in het bloed of cardiovasculaire aandoeningen.
  • Diabetes.
  • Bepaalde neurologische traumata.
  • Veel geneesmiddelen (vooral bloeddrukverlagende middelen, antidepressiva, tranquillizers en nog andere).
  • Alcohol en roken.

Ook psychische factoren spelen een rol. Angst, depressie of faalangst kunnen de kwaliteit van de erectie bijvoorbeeld verminderen.

 

Wanneer kan men bij gebrek aan hardheid van een erectiestoornis spreken?

Die vraag is complexer dan ze lijkt. Vermoed wordt dat erectiestoornissen heel veel voorkomen(1). De helft van de mannen ouder dan zestig zou ermee kampen (de frequentie stijgt met de leeftijd). Maar de ernst ervan varieert en kan gaan van sporadische problemen waar goed mee te leven valt, tot een totale afwezigheid van de erectie, of ook erecties die geen volledig geslachtsverkeer mogelijk maken.

De vraag die mannen, of koppels, zich moeten stellen is dus eerder: "Kan ik door de kwaliteit van mijn erecties (of die van mijn partner) een bevredigende seksuele en gevoelsrelatie hebben?"

 

Initialement publié par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 24/01/2012 - 10h41 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 26/03/2013 - 10h46

(1): Jackson et al., Journal of Sexual Medicine 2006;3-28-36

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Roken en seks gaan niet goed samen! Geüpdatet op 25/05/2009 - 00h00

Roken werd vroeger geassocieerd met verleidelijk zijn. Het glamourimago van steracteurs die in filmscènes ijverig rookten, zat er zeker voor iets tussen. Vandaag krijgt roken een almaar negatiever beeld en valt ook dat verleidelijke kantje meer en me...

Stoppen met roken geeft betere seks Geüpdatet op 14/11/2011 - 15h32

Laat uw seksleven veel te wensen over en rookt u? Dan is stoppen met roken de allereerste stap die u zou moeten zetten om er weer schwung in te krijgen! Rokers lopen namelijk meer risico op verminderde seksuele opwinding , en dat geldt zowel voor man...

Meer artikels