PUBLICITÉ

Er zijn meerdere soorten acne

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 19/01/2009 - 00h00
-A +A

Rode vlekken, mee-eters, zwarte of witte puntjes... acne kan onder verschillende vormen voorkomen. Meestal verdwijnt het ongemak aan het einde van de puberteit, al hebben sommige mensen er ook nadien nog last van.

PUB

De oorzaken van acne


In de haar- en talgfollikels ontwikkelen zich de haartjes en zitten de talgklieren. Deze laatste produceren talg (een vloeistof die de huid beschermt) onder invloed van mannelijke (androgene) hormonen. Maar soms gebeurt het dat de talgklieren extreem reageren op de hormonen en te veel talg produceren. Het resultaat is dat de huid te vet wordt, vooral dan op de neus, het voorhoofd en de hoofdhuid.
Parallel daarmee beginnen ook de cellen van de haar- en talgfollikel (normaal worden die aan het huidoppervlak vernieuwd en ook via de huid afgescheiden) zodanig te woekeren dat de opening van de follikel en het afvoerkanaaltje van de talgklier verstopt raken. De talg, die al bovenmatig geproduceerd wordt, kan niet meer weg en er ontstaat wat in de volksmond een zwarte puntje of mee-eter (open comedo) of een wit puntje (een gesloten comedo of microcyste) wordt genoemd. Dit proces komt overeen met retentionele acne.

Retentionele acne


Deze vorm van acne wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van veel comedonen op de neus, de wangen, het voorhoofd, en soms ook op de schouders en de oorlellen. Anders dan de witte puntjes zijn de zwarte puntjes goed zichtbaar.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 19/01/2009 - 00h00 ExPeau Acné, Sensibilisatiecampagne, Parijs, 7-8 oktober 2008.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Wat zijn die acnepuistjes eigenlijk? Geüpdatet op 19/02/2008 - 00h00

Er wordt veel over acne gesproken, onder andere over de esthetische gevolgen bij jongeren en over de behandeling, maar er wordt zelden gesproken over de manier waarop acne ontstaat. Hoe komt het dat er zwarte puntjes, alsook rode en witte acnepuistje...

Acne en zwarte puntjes: ik heb puistjes, wat moet ik doen? Gepubliceerd op 18/11/2013 - 10h25

Er bestaan heel wat verzorgingsproducten tegen puistjes. Welke zijn onmisbaar om ze kwijt te raken, ze te camoufleren en weer een mooie huid te krijgen? Welke producten moet u kiezen voor zwarte puntjes en acnepuistjes?

Acne bij mannen Geüpdatet op 10/09/2014 - 09h33

Zwarte puntjes, witte puistjes, knobbels, cysten, rode plekken, enz. De huid van mannen zorgt soms (of vaak) voor problemen, zoals acne. Acne is altijd gênant en soms een regelrechte handicap, zowel in de puberteit als op volwassen leeftijd. Wat moet...

Acne: de oorzaken van deze vervelende huidziekte Geüpdatet op 27/06/2006 - 00h00

Bijna 80% van de tieners heeft in mindere of meerdere mate last van acne . Het probleem verdwijnt vaak vanzelf, maar het kan ook hardnekkig voortduren. 25 % van de volwassenen verklaart immers er nog altijd of opnieuw last van te hebben. De oorzaak v...

Meer artikels