PUBLICITÉ

Er zijn geen seizoenen meer...

Gepubliceerd door Nicolas Rousseau, diëtist en voedingsdeskundige op 02/03/2004 - 00h00
-A +A

Je zou vandaag zowaar gaan denken dat we onze voeding niet langer hoeven af te stemmen op het ritme van de seizoenen. Op die manier gaat de harmonie tussen smaak en voedingswaarde echter verloren...

PUB

Vandaag is het aanbod aan verse producten het hele jaar door groter dan ooit. Serrekweek, industriële teelt en import van eetwaren uit de warme landen: dat alles zorgt ervoor dat de warenhuisrekken altijd rijkelijk gevuld zijn. Aardbeien in de winter? Je vindt ze probleemloos, maar ze zullen ongetwijfeld niet de smaak en de rijkdom aan vitamine C hebben van zomeraardbeien. En dan hebben we het nog niet over de prijs, die eveneens "buiten seizoen" is! Heel wat voedingsproducten blijven gebonden aan de vier seizoenen. Met de mooie dagen in het verschiet en de eerste lentebloesems is het dus wellicht tijd om onze eetgewoonten te herdenken.

Het wonder van de lente

Na de winter zet de afwisseling van zon, regen en hagel het kiemproces in gang, en later de synthese van vitamines en kleurpigmenten, die rijk zijn aan antioxidanten. Met de eerste seizoensvruchten en -groenten komt er meer kleur en leven op ons bord (jonge asperges, wortelen, spinazie, sla). Het ideale moment om goede voornemens te maken en meer rauwe groenten te gaan eten. Voor een volwassene bedraagt de aangeraden dagelijkse hoeveelheid rauwe groenten 100 g (3 tot 4 eetlepels), aangevuld met 200 g gekookte groenten (6 à 7 eetlepels, boven op de aardappelen) en 200 g fruit (een grote appel + een glas vruchtensap).

Aardappelen zijn gezond!

De lente is ook het seizoen van de nieuwe aardappelen. Die komen vooral uit de mediterrane landen (de Belgische aardappelen worden pas geoogst vanaf eind juni). Het kostbare knolgewas is nog altijd geliefd in België, ook al is de consumptie na de Tweede Wereldoorlog flink gedaald, frieten niet te na gesproken… Da's jammer, want de aardappel heeft heel wat voedingstroeven uit te spelen: hij bevat veel complexe koolhydraten (zetmeel) en is een vrij rijke bron van vitamine C omdat hij zo vaak op het menu staat. Bovendien is de aardappel geen dikmaker: dat is een hardnekkig vooroordeel! Alles hangt af van hoe hij bereid wordt en wat erbij geserveerd wordt. Wist u bijvoorbeeld dat een natuuraardappel slechts 0,1 % vetten bevat, terwijl frieten er 150 keer meer bevatten? Chips verpulveren alle records: er zit maar liefst 350 keer meer vet in!

Gepubliceerd door Nicolas Rousseau, diëtist en voedingsdeskundige op 02/03/2004 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Wat eten de Belgen? Deel twee Geüpdatet op 02/05/2006 - 00h00

Uit een recente enquête blijkt dat het niet zo goed gesteld is met de eetgewoonten van de Belg. Vorige week legden we het eerste deel van de resultaten voor. Vandaag het vervolg.

Frietjes: wordt u er dik van? Geüpdatet op 28/08/2007 - 00h00

Op het eerste gezicht zal deze vraag u misschien doen glimlachen. Deze nochtans belangrijke vraag over frietjes en frituurvet was tot nu toe nooit het onderwerp van een ernstige studie. Het eigenaardige is dat het Spaanse onderzoekers zijn die ons he...

Lang leve de aardappel! Geüpdatet op 17/06/2003 - 00h00

De aardappel is hét inlands product bij uitstek. We verorberen er gemiddeld 2 kg per week van, d.w.z. ongeveer 100 kg per jaar! De typisch Belgische aardappel heeft evenwel andere troeven dan de friet...

Op het menu: aardappelen Geüpdatet op 12/03/2003 - 00h00

De aardappel is wellicht de populairste telg van de nachtschadefamilie. Wie lust er nu geen aardappelen? Hij wordt vaak ten onrechte als ongezond bestempeld: alleen frietjes en chips zijn dodelijk (op het vlak van calorieën althans).

Meer artikels