PUBLICITÉ

Er ouder uitzien dan men is: biologische afwijkingen op het spoor?

Gepubliceerd door Dr. Stéphanie Lehmann, bewerkt door Dr. Philippe Burton op 21/10/2001 - 00h00
-A +A

Sommige mensen zien er ouder uit dan ze zijn. Komt dat door bepaalde biologische afwijkingen?

PUB

Studie in uitvoering

Een groep Engelse artsen heeft een studie gepubliceerd die aantoont dat mannen die er ouder uitzien dan hun leeftijd, hogere concentraties van totale cholesterol en hemoglobine vertonen, terwijl vrouwen eerder een laag hemoglobinegehalte en een verhoogde bezinkingssnelheid vertonen.

Wat geeft anderen de indruk dat men oud is?

De indruk van de leeftijd van een persoon is zeer subjectief. Toch zijn er enkele objectieve elementen die wijzen op ouder worden:

  • gelaatsrimpels,
  • verlies van elasticiteit van de huid.
Daarna:
  • meer grijze haren,
  • meer kaalhoofdigheid,
  • grijze ring rond het hoornvlies of de cornea (arcus senilis).
Die elementen accentueren de eerste indruk.In de Engelse studie werden 397 mannen en 129 vrouwen van 37 tot 58 jaar beoordeeld door drie jonge volwassenen (25-35). Om objectievere gegevens te verkrijgen, hebben de auteurs vervolgens meerdere biologische tests uitgevoerd naast meting van de bloeddruk.De gebruikelijke tekenen van veroudering (rimpels, kaalhoofdigheid, grijs haar, gerontoxon (arcus senilis) blijken inderdaad een oudere indruk te geven. Verrassend is echter dat rokers, magere mensen en mensen die alcohol drinken, niet noodzakelijk ouder lijken. De effecten van blootstelling aan de zon werden niet geëvalueerd.

Gepubliceerd door Dr. Stéphanie Lehmann, bewerkt door Dr. Philippe Burton op 21/10/2001 - 00h00 Le Quotidien du Médecin. Nr. 6957, vrijdag 31 augustus 2001: 8.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Juist / fout over grijs haar en wit haar Gepubliceerd op 28/02/2012 - 09h45

Het verschijnen van de eerste grijze haren is altijd een shock. Hoe komt het dat ons haar zo grijs wordt? Welke factoren hebben een invloed op dit fenomeen? Kunnen we het grijs worden vertragen ? Doe de test.

Meer artikels