PUBLICITÉ

Blog : " Blog diëtetiek "

Er is eten en eten…

Article créé le 20/08/2012 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 20/08/2012 - 11h13
-A +A

Ons voeden, dat is toch wat we bij elke maaltijd doen. Of niet?

De Amerikaanse voedseljournalist Michael Pollan, auteur van heel wat boeken over voeding, ziet dat in ieder geval anders. Zijn visie over eten.

PUB

Wat is echt voedsel?

Michael Pollan maakt een onderscheid tussen echt voedsel en zogenaamde eetbare voedselachtige substanties.

In de eerste groep brengt hij alles onder wat de mens al sinds duizenden jaren eet. Dat zijn vlees en melk en zuivelproducten, en vooral een enorme waaier aan planten - alle soorten fruit, groenten en granen, van tarwe tot kumquat.

In de tweede groep zit al de rest, dat wil zeggen het leeuwendeel van wat in de supermarkt wordt aangeboden: geparfumeerde producten, verrijkte producten, verfraaide producten, enz. Dat zijn dus levensmiddelen die een bewerking hebben ondergaan om de smaak ervan te verbeteren, om de bereiding te vergemakkelijken, om ze beter verteerbaar te maken, langer te helpen bewaren, enz. Neem nu de ontelbare variëteiten van yoghurt. Hebt u zin in de smaak van crumble, citroentaart of clafoutis? Geen probleem. Wilt u vetarme producten die verrijkt zijn met vitamines, vezels of probiotica? In de rekken van de supermarkt is er keus te over. Zoekt u yoghurt met honing, muesli of chocolade voor de kinderen? U vindt het allemaal!

 

Maar al die producten zijn in de ogen van Michael Pollan geen echt voedsel. Het zijn substanties die een industrieel proces hebben ondergaan om ze aantrekkelijker of beter verteerbaar te maken, om ze makkelijker te kunnen bewaren, en - niet onbelangrijk – om de winstmarges van een bedrijf aan te dikken. Ze zijn misschien niet meteen slecht voor de gezondheid - dat is zelden het geval - maar ze zijn ook geen rationele en gepaste voeding -. voor ons niet en voor de planeet niet.

 

Maar wat moeten we dan eten?

Een heel leven volle yoghurt natuur eten is niet bepaald een feest, hoor ik u zeggen.

Maar de diversiteit die de voedselindustrie aanbiedt, is misleidend. Achter de kleurstoffen, aroma’s en andere  zogenaamde textuurverbeteraars gaat een bedroevende eenvormigheid in onze levensmiddelen schuil.

Volgens Michael Pollan heeft de mens in de loop van zijn bestaan 80.000 verschillende soorten voedsel gegeten. Zo’n 3000 daarvan waren sterk verspreid. Vandaag worden de meeste levensmiddelen die we eten rechtstreeks of onrechtstreeks vervaardigd uit vier gewassoorten: tarwe, maïs, rijst en soja.

 

Hij houdt dan ook een pleidooi om weer alles te eten, om weer alleseters te worden dus. Laten we de supermarkt links liggen en ons eerder concentreren op de markten, want daar is een veel grotere diversiteit van soorten te krijgen. Laten we ons ook niet afschrikken door groenten die we niet kennen of door fruitsoorten die minder zoet zijn dan het fruit dat we gewoon zijn. Het vraagt misschien wat meer moeite op het moment dat we onze inkopen doen. Maar zo heeft de mens zich wel duizenden jaren op deze planeet weten te handhaven...

Wilt u er meer over weten? Lees dan: Michael Pollan, Echt eten, uitg. Arbeiderspers.

Billet initialement publié le 20/08/2012 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 20/08/2012 - 11h13
Ce billet fait partie du blog : Blog diëtetiek
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Een Belgische site voor volslanke mensen Geüpdatet op 20/05/2003 - 00h00

Meer dan één Belg op twee zou aan overgewicht lijden. Lijden? Waarom zouden volslanken er niet zelf kunnen voor kiezen om goed ontwikkeld te zijn? Dat is in elk geval een boodschap die de planeet Rondinet wil uitdragen.

Moet men vegetariër worden ? Geüpdatet op 18/10/2012 - 10h42

Veeteelt vervuilt de planeet en verbruikt te veel water, de vissen verdwijnen uit de wateren, het vlees is schadelijk voor de gezondheid en zou bepaalde kankers en ziekten bevorderen. Moet men vegetariër worden om de planeet te redden en gezond te st...

Meer artikels