PUBLICITÉ

Er is een verband tussen uw lichaamsgewicht en de gezondheid van uw tanden!

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 12/05/2014 - 15h16
-A +A

Levensgewoonten die gezond zijn voor uw hart, zijn ook goed voor de mond- en tandhygiëne.

Een reden te meer om slechte eetgewoonten op te geven.

PUB

Mondgezondheid en gezondheid kortweg hangen nauw samen

Tot voor kort werden tandenpoetsen en flossen beschouwd als de belangrijkste maatregelen tegen het optreden van gingivitis of tandvleesontsteking. Volgens sommige schattingen, lijdt 30 à 40% van de Belgische bevolking aan deze aandoening. Gingivitis wordt door de wetenschappelijke wereld vandaag dan ook erg serieus genomen. En daar komt meer bij kijken dan een doorsnee bezoekje aan de tandarts.

Op termijn kan ontstoken tandvlees ervoor zorgen dat tanden gaan uitvallen, maar er is nog meer: ook het risico op cardiovasculaire aandoeningen en dat op diabetes neemt toe bij tandvleesontsteking.

Redenen genoeg dus om werk te maken van een goede mond- en tandhygiëne en ook om gezonde levensgewoonten aan te nemen: een evenwichtige voeding, voldoende lichaamsbeweging en het behouden van een 'normaal' lichaamsgewicht. Dat blijkt uit een onderzoek bij 12.000 Amerikanen.

Voorkomen is beter dan genezen.

De auteurs van het onderzoek bepaalden in de eerste plaats de factoren die bijdragen tot de algemene gezondheidstoestand van de proefpersonen:

  • Een 'normaal' lichaamsgewicht (een Body Mass Index* van 18,5 tot 24,9 kg/m2.
  • Een optimale hoeveelheid lichaamsbeweging (vijf keer per week matige lichaamsbeweging of drie keer per week intense lichaamsactiviteit).
  • En een gezonde en evenwichtige voeding (evaluatie aan de hand van het gemiddelde van een index eigen aan het land).

De balans is positief voor mensen die zoveel mogelijk voldoen aan de gezondheidscriteria: het risico op gingivitis daalde met 29% bij mensen die voldeden aan twee van de criteria en met 16% bij deelnemers die voldeden aan één criterium.

Hoe verklaart men het vreemde verband tussen levensstijl en een gezond gebit?

Sommige bronnen wijzen op de positieve invloed van lichaamsbeweging op een ontstekingsproteïne dat een rol speelt bij de ontsteking van hart en tandvlees, terwijl andere de aandacht vestigen op de invloed van voedingsgewoonten op het optreden van tandaanslag.

* De BMI of Quetelet Index wordt als volgt berekend: BMI (kg/m²) = lichaamsgewicht in kg / lengte in meter in het kwadraat. Bij een normaal lichaamsgewicht ligt de BMI tussen 18,5 en 24,9 kg/m2. Vanaf 25 kg/m2 is er sprake van overgewicht en boven de 30 kg/m2 van obesitas.

Initialement publié par Nicolas Rousseau, diëtist en voedingsdeskundige le 13/09/2005 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 12/05/2014 - 15h16

Bron: Al-Zahrani MS et al J Periodontol. 2005 Aug;76(8):1362-6.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Zwaarlijvigheid kan worden behandeld Geüpdatet op 05/11/2002 - 00h00

Zwaarlijvigheid is een ziekte en die moet worden behandeld. Eén op de drie Belgische volwassenen weegt te veel. Tegen het jaar 2030 zal het aantal obese Belgen verdubbeld zijn!

Hoe bereken ik mijn BMI en mijn ideale gewicht? Gepubliceerd op 23/02/2017 - 11h47

Iedereen controleert zijn gewicht op de weegschaal, met meer of minder bezorgdheid al naargelang het gewicht normaal of te hoog is. Elk van ons heeft ook een ideaal gewicht, dat is het gewicht dat past bij onze lengte. Dat ideale gewicht is een van d...

Meer artikels