PUBLICITÉ

Er is een verband tussen stress bij de moeder en astma bij de kinderen

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 10/12/2013 - 09h54
-A +A

Er is een duidelijke stijging merkbaar van het aantal mensen met astma, in bijzonder bij kinderen.

Wetenschappers onderzoeken momenteel een mogelijke oorzaak. Er zijn namelijk aanwijzingen dat het aantal gevallen van astma groter is bij kinderen waarvan de moeder last heeft van stress.


PUB

Stress bij de moeder, astma bij het kind

Canadese wetenschappers zijn tot de bevinding gekomen dat kinderen van wie de moeder onderhevig is aan stress tijdens hun eerste kinderjaren vaker dan andere kinderen het risico lopen om astma te krijgen. Zij zijn tot dit besluit gekomen na bestudering van de medische dossiers van kinderen van 7 jaar en van hun moeder.

De wetenschappers besloten dat de moeders in 'nood' waren op basis van de antidepressiva en anxiolytische middelen die hen waren voorgeschreven. Een kind werd beschouwd als 'astmatisch' wanneer hij medische zorgen en geneesmiddelen had gekregen die bestemd waren voor de behandeling van astma. Na het bestuderen van de profielen van meer dan 13.000 kinderen, hebben de wetenschappers ontdekt dat wanneer de moeder onderhevig bleef aan stress gedurende meer dan één jaar vanaf de geboorte van het kind, het risico op astma verhoogde. Wanneer de moeder alleen tijdens het eerste jaar na de geboorte gestresseerd leefde, had dat voor het kind geen invloed op het risico om later astma te krijgen.

Het is geen alleenstaande studie. Andere, recente studies bevestigen dat stress bij zwangere vrouwen een impact heeft op de gezondheid van de luchtwegen bij het ongeboren kind.

 

Welke oorzaken?

Opgelet, deze studie belicht alleen een nieuw element en - dus maar - een van de vele mogelijke oorzaken van astma. Astma heeft veel oorzakelijke factoren en ze zijn nog lang niet allemaal bekend. Moeders met stress hoeven zich dus niet schuldig te voelen - dat geeft trouwens nog meer stress - bij de gedachte dat ze hun kind met astma zouden opzadelen!

Het is wel nuttig om te weten dat we kunnen leren omgaan met stress of zorgen, en dat niet alleen tijdens een zwangerschap maar ons hele leven lang. U kunt daarvoor hulp krijgen, bijvoorbeeld bij uw huisarts. Elke zwangere vrouw die onder druk staat of die het emotioneel moeilijk heeft, zou dus eigenlijk de reflex moeten hebben om hulp te zoeken.

 

Initialement publié par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 29/01/2008 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 10/12/2013 - 09h54

Kozyrskyj, A. American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine, 15 januari 2008; vol 177. http://ajrccm.atsjournals.org. Mathilda Chiu, HY et al., Am J Respir Crit Care Med. 2012 Jul 15;186(2):147-54. doi: 10.1164/rccm.201201-0162OC. Epub 2012 May 10. de Marco, R. et al., Pediatr Allergy Immunol. 2012 Dec;23(8):724-9. doi: 10.1111/j.1399-3038.2012.01346.x. Epub 2012 Sep 9.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Astma: een controletest voor kinderen Geüpdatet op 18/05/2009 - 00h00

Inschatten hoe goed een astma onder controle is en de effecten, de behandeling en de symptomen ervan evalueren is voor volwassenen al niet evident; voor kinderen is het pas echt moeilijk omdat zij vaak moeite hebben om zich uit te drukken. Gelukkig b...

Zwangerschap en astma: hou uw astma in het oog! Geüpdatet op 02/06/2009 - 00h00

Door de grote fysiologische veranderingen die in de loop van de zwangerschap optreden, kan astma bij zwangere vrouwen evolueren, vaak gunstig, maar vaak kan de aandoening ook verergeren. Let er dus zeker op dat u in de loop van uw zwangerschap de ast...

Bronchiolitis: aanbevelingen voor de ouders Geüpdatet op 08/01/2008 - 00h00

Bronchiolitis treft jaarlijks duizenden zuigelingen. Het is een aandoening die ernstige gevolgen kan hebben. Het is bijgevolg van het grootste belang om preventieve maatregelen te nemen. Wij geven u een overzicht van wat bronchiolitis is en van maatr...

Meer artikels