PUBLICITÉ

Episiotomie

Gepubliceerd door Dr. Renaud Guichard, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 27/01/2004 - 00h00
-A +A

Een episiotomie is een probleem dat zich vaak voordoet tijdens het meest intense moment van de bevalling, de uitdrijving. "Inknippen" in de bilnaad gebeurt namelijk niet systematisch en is alleen noodzakelijk in bepaalde specifieke gevallen.

PUB

Wat is een episiotomie?

Bij een episiotomie wordt de vulvaopening op het moment van de bevalling vergroot door een insnijding te maken naar achteren, vaak schuin, om niet te dicht bij de anus te komen. Op die manier kan de baby gemakkelijker verlost worden en wordt de bilnaad van de moeder niet gescheurd.

Voordelen

Als de bilnaad onvoldoende uitgerekt wordt bij de verlossing, dreigt ze te scheuren. Een duidelijke insnijding in de bilnaad is beter dan een scheur, want die kan een letsel van de anale sluitspier veroorzaken dat op haar beurt tot incontinentie kan leiden. Na hechting van de episiotomie krijgen de vulva en de bilnaad hun normale soepelheid terug. Ook voor de baby kan deze ingreep nuttig zijn, want ze versnelt de indaling bij onvoldoende zuurstoftoevoer. Bovendien vergemakkelijkt ze instrumentale ingrepen (verlostang) door de arts die de bevalling uitvoert, om de baby gemakkelijker te verlossen. Bij peridurale anesthesie (ruggenprik) voelt de moeder haar bilnaad niet en kan ze dus niet stoppen met persen als de vulva maximaal is uitgerekt. In dat geval kan een episiotomie nuttig zijn. De herstelling van een episiotomie is een eenvoudige en gestandaardiseerde ingreep.

Gepubliceerd door Dr. Renaud Guichard, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 27/01/2004 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Episiotomie: voor of tegen? Geüpdatet op 06/07/2004 - 00h00

Bij bevallingen wordt steeds vaker een episiotomie (inknippen) uitgevoerd, om niet te zeggen systematisch bij een eerste geboorte. De resultaten van een Italiaanse studie lijken er nochtans op te wijzen dat deze praktijk niet de verwachte baten oplev...

Bevalling: begeleide of instinctieve arbeid? Geüpdatet op 24/01/2006 - 00h00

Tijdens de bevalling is de arbeid niet veel korter als de toekomstige mama wordt begeleid door een vroedvrouw die haar zegt wanneer en hoe ze moet persen dan wanneer ze instinctief mag persen.

Meer artikels