PUBLICITÉ

Episiotomie: voor of tegen?

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 06/07/2004 - 00h00
-A +A

Bij bevallingen wordt steeds vaker een episiotomie (inknippen) uitgevoerd, om niet te zeggen systematisch bij een eerste geboorte. De resultaten van een Italiaanse studie lijken er nochtans op te wijzen dat deze praktijk niet de verwachte baten oplevert.

PUB

Buiten bepaalde situaties zoals een vacuümextractie bestaat er nog altijd geen eensgezindheid over het nut van een episiotomie. Ze wordt vaak preventief toegepast, vooral bij "primipare" vrouwen (die bevallen van hun eerste kind), om eventuele bilnaadscheuren te vermijden en risico's op bekkenbodemincontinentie te voorkomen. Daarvoor zijn echter nog geen sluitende bewijzen.

Een nieuwe analyse wil - zonder perfect te zijn - aantonen dat episiotomie niet de beste oplossing is. Daarbij werden 254 primipare vrouwen die een episiotomie hadden ondergaan, vergeleken met 265 vrouwen die bij de bevalling een eerste- of tweedegraads bilnaadscheur kregen. Episiotomie bleek het aantal gevallen van incontinentie niet te verminderen, terwijl ze wel de bekkenbodemspieren verzwakte.

Deze nieuwe bevindingen geven echter geen definitief uitsluitsel over de vraag. De conclusie lijkt te zijn dat episiotomie niet systematisch mag worden toegepast, en vooral dat de arts en de patiënte er samen moeten over beslissen, geval per geval.

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 06/07/2004 - 00h00 Sartore A. et coll., Obstetrics & Gynecology, 103 : 69-673, 2004.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Moet u schrik hebben voor een episiotomie? Gepubliceerd op 19/05/2015 - 10h42

Episiotomie - het lichtjes inknippen van de vagina bij de bevalling - wordt door veel vrouwen geducht. En het is ook niet bepaald fijn. Maar de ingreep wordt uitgevoerd om de risico’s voor moeder en kind te verkleinen. Een beetje meer uitleg over epi...

Meer artikels