PUBLICITÉ

Epilepsiepatiënten zonder medicatie hebben driemaal grotere kans op overlijden

Gepubliceerd door Pieter Segaert, gezondheidsjournalist op 15/07/2008 - 00h00
-A +A

Een derde tot de helft van de epilepsiepatiënten neemt zijn medicijnen niet zoals het hoort. Daardoor lopen ze drie keer zoveel kans te overlijden, blijkt uit een nieuw Amerikaans onderzoek.

PUB

Onvoldoende medicijnen

Het onderzoek onder leiding van dokter Edward Faught van de University of Alabama (Birmingham's Epilepsy Center) lichtte medische data door uit de periode 1997 tot 2006. De data waren afkomstig van medische hulpprogramma's voor mensen met een laag inkomen van de Amerikaanse staten Florida, Iowa en New Jersey.
In totaal ging het om data van 33.658 mensen met epilepsie of vallende ziekte, ouder dan 18 jaar, die op zijn minst twee keer een medicijn tegen epilepsie waren voorgeschreven. 26 procent van hen bleek niet of onvoldoende zijn medicijnen in te nemen.
Bij een epilepsieaanval raakt de normale activiteit van zenuwcellen in de hersenen verstoord. Als gevolg daarvan krijgt de patiënt af te rekenen met vreemde gewaarwordingen, emoties en soms ook stuiptrekkingen en gedeeltelijk of geheel bewustzijnsverlies.
Dat maakt bijvoorbeeld dat epilepsie en autorijden niet samengaan. De aandoening treft ongeveer 1 op 150 tot 1 op 200 mensen. De medicijnen verminderen de frequentie van de aanvallen, of zorgen er zelfs voor dat de aanvallen volledig wegblijven.

Epilepsie en risico's

Het onderzoek van Edward Faught en zijn collega's bewees het enorme belang van een goed medicatiegebruik. Epilepsiepatiënten die meer dan 2 keer op de 10 hun medicatie niet namen gedurende een periode van drie maanden, bleken een driemaal grotere kans te hebben om te sterven dan patiënten die hun medicatie wel trouw innamen.
Bovendien neemt de nood aan verzorging in het ziekenhuis toe met 86 procent en het aantal opnames op de spoedgevallen met 50 procent. Ten slotte noteerden de wetenschappers ook een significante stijging van het aantal auto-ongevallen en botbreuken. In het onderzoek werd rekening gehouden met leeftijd, geslacht, andere medische problemen en gebruik van andere medicijnen.
De Amerikaanse onderzoekers duidden verschillende redenen aan waarom patiënten niet of onvolledig innemen. Voorbeelden zijn de kostprijs, de bijwerkingen of een eventuele zwangerschap. Maar volgens de wetenschappers wegen die absoluut niet op tegen het duidelijk verhoogde risico op letsels. "Patiënten moeten absoluut hun medicijnen blijven gebruiken", aldus dokter Edward Faught.

Gepubliceerd door Pieter Segaert, gezondheidsjournalist op 15/07/2008 - 00h00 E. Faught et al, Neurology, juin 2008
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Epilepsie: elke aanval heeft zijn verhaal … Geüpdatet op 21/11/2016 - 11h38

Iedereen is anders en dat geldt ook voor epilepsielijders . En zo zijn ook alle epilepsieaanvallen anders. Veel mensen denken bij het woord epilepsie alleen maar aan spectaculaire stuiptrekkingen . Dr. Gilles Huberfeld, neuroloog in het CHU Pitié-Sal...

Epilepsie bij kinderen: signalen die nog te vaak misleiden Geüpdatet op 23/11/2015 - 12h12

Bij kinderen zijn gegeneraliseerde aanvallen van epilepsie die gepaard gaan met stuiptrekkingen, bewustzijnsverlies en het schudden van armen en benen eerder een uitzondering. Bij kinderen zijn de symptomen eerder discreet - en vaak misleidend - en g...

Epilepsie: storm voorspeld in de hersenen Gepubliceerd op 16/02/2016 - 15h25

Epilepsie boezemt ons angst in, maar veel mensen weten er weinig of niets over. Epilepsie is na migraine nochtans de meest voorkomende chronische neurologische stoornis. Wat gebeurt er in de hersenen bij een epilepsieaanval? Wat zijn de gevolgen van...

Epilepsie en sport gaan wél samen! Gepubliceerd op 16/02/2016 - 15h32

Na jarenlang 'in de ban' te zijn geslagen, wordt sporten vandaag weer toegestaan aan ongeveer 60 % van alle epilepsiepatiënten. Zelfs op hoog niveau.

Meer artikels